Τι θα έκανε ένας επιστήμονας για να σταματήσει τον λόξυγκα

17.52

Και ποιος δεν έχει πάθει λόξυγκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ώστε να αναζητά τρόπους προκειμένου να τον σταματήσει.

Η επιστήμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα που ακριβώς οφείλεται αυτή η ακούσια σύσπαση των αναπνευστικών μυών που ενεργοποιεί την αλληλουχία των αντιδράσεων.

Οι περισσότερες κρίσεις λόξυγκα μπορεί να σταματήσουν με απλά μέτρα, τα οποία όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δοκιμάσει.

Σας τα παρουσιάζουμε!

Κράτημα της αναπνοής

Όταν κρατάμε την αναπνοή μας, σημειώνεται αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, με αποτέλεσμα να καταστέλλονται οι σπασμοί των αναπνευστικών μυών και να διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει η εισπνοή και εκπνοή μέσα σε χάρτινη σακούλα.

Άλλοι εκτιμούν ότι ο λόξυγγας οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, οπότε η σημαντική αύξησή τους τον σταματάει.

Μεγάλες γουλιές νερού ή μικρές γουλιές παγωμένο νερό

Όταν πίνουμε μεγάλες γουλιές νερού ή μικρές γουλιές παγωμένο νερό, δαγκώνουμε ένα λεμόνι, τρώμε διαλυμένα παγάκια ή κάνουμε γαργάρες με παγωμένο νερό, τότε προκαλούμε διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποστέλλονται τα σχετικά μηνύματα στον εγκέφαλο και να διακόπτεται η αλληλουχία των διεργασιών που βρίσκονται πίσω από τον λόξυγγα. Η ίδια λογική ισχύει και για την αντιμετώπιση του λόξυγγα με τον φόβο.

Ποιες μεθόδους προτείνουν οι ειδικοί

Από τις υπάρχουσες μεθόδους, οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συνιστούν τέσσερις: τις αναπνοές σε χάρτινη σακούλα, το κράτημα της αναπνοής, τις γαργάρες με παγωμένο νερό και την κατάποση παγωμένου νερού.

Από την πλευρά τους, γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ συνιστούν εισπνοές σε χάρτινη σακούλα για 10 δευτερόλεπτα, κατανάλωση μιας κουταλιάς ζάχαρης (και αυτή έχει φανεί να βοηθάει), αλλά και το να ζητήσει ο πάσχων από κάποιον να τον τρομάξει ή να τον γαργαλίσει.

onmed.gr