Θα μάθουν στο ΙΤΕ, από τι έπασχαν οι αρχαίοι Έλληνες!

10.47

Το μοναδικό εργαστήριο ελέγχου αρχαίου DNA στην Ελλάδα εγκαινιάζεται στις 20 του μήνα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ΙΤΕ. Πρόκειται για μια δομή που έχουν λίγα ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη.

 

Το πρωί ο Διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος, Δημήτρης Καφετζόπουλος είπε στην  εκπομπή Καλημέρα στις 7 της Νέας Τηλεόρασης, ότι από την έρευνα του αρχαίου DNA θα μπορέσουν οι επιστήμονες να μάθουν το πόσο έχει παρέμβει ο άνθρωπος στους φυσικούς καρπούς αλλά και από τη μελέτη των ιών, από τι έπασχαν οι αρχαίοι Έλληνες.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΙΤΕ, με αφορμή τα εγκαίνια που είναι την ερχόμενη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, 09:30 π.μ., Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Λιάνης» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετέχουν με ομιλίες τους, επιστήμονες διεθνούς κύρους οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους στον τομέα της ανάλυσης Αρχαίου DNA.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας θα γίνουν το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 17:30 μ.μ. στο χώρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τα επίσημα εγκαίνια του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Βασιζόμενοι στην μακρά προηγούμενη εμπειρία του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύ?ατος Τεχνολογίας & Έρευνας στην ανάλυση του DNA και των γονιδιω?άτων και εκτιμώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία αυτή για την προσέγγιση ερωτημάτων της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας, δημιουργήθηκε ?ια νέα ερευνητική μονάδα και ένα ειδικά εξοπλισμένο -υψηλών προδιαγραφών- εργαστήριο  για την ανάλυση DNA από αρχαιολογικά δείγματα.

Η σύσταση της μονάδας Αρχαίου DNA υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία αναγνωρίζοντας την σημαντικότατη προοπτική και τη σημασία του εργαστηρίου για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας, για την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας και για την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες, συνέδραμε γενναιόδωρα αυτή ?ας την προσπάθεια συγχρηματοδοτώντας το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του εργαστηρίου Αρχαίου DNA.

Με την ανάλυση του αρχαίου DNA, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο παρελθόν για τους ερευνητές αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και εξελικτικούς βιολόγους καθώς είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση της καταγωγής των ατόμων, η ανάδειξη των σωματικών τους χαρακτηριστικών και η αναπαράστασή τους, η συσχέτιση λειψάνων σε ταφικούς χώρους, η παρακολούθηση της μετακίνησης των πληθυσμών, η ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και της διατροφής, η ανάλυση της προέλευσης των οικόσιτων ζώων και των καλλιεργούμενων φυτικών ποικιλιών κ.α.

Το εργαστήριο Aρχαίου DNA του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ πρόκειται όχι ?όνο να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών της αρχαιολογικής έρευνας και να προωθήσει την διεπιστημονική συνεργασία, αλλά και θα ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες υποδομές του εξωτερικού στις οποίες κατέληγε σημαντικό μέρος των δειγμάτων που ανασκάπτονται στην Ελλάδα. Η προσθήκη του εργαστηρίου αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ συμπληρώνει τις άλλες ερευνητικές και τεχνολογικές υποδομές του Ιδρύματος για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και καθιστά το ΙΤΕ ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα κέντρα του κόσμου στον τομέα αυτό.