Θεατρική παράσταση "Κόλχαας" Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Μαΐου στις 21:00

15.14
Λόγω πληρότητας θέσεων στην παράσταση της Κυριακής θα δοθεί άλλη μια παράσταση το βράδυ της Δευτέρας. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (τηλ. 6977 293 283 & 6974 020 861). Είσοδος 4 €
 
Ο μονόλογος του Χάινριχ Φον Κλάιστ «ΚΟΛΧΑΑΣ», σε σκηνοθεσία και απόδοση Νίκου Αλεξίου.
 
Mια μεσαιωνική αληθινή ιστορία που αναβιώνει από τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου. Μετά από 4 χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα, η παράσταση έρχεται στα Χανιά, στον ιδιαίτερο χώρο του “Μουσείου Τυπογραφίας” για μία και μοναδική παράσταση!
 
“(…)Καθισμένος σε μια καρέκλα, όπως κάποιος λαϊκός αφηγητής, στην πανήγυρη, στο καφενείο, στο εργοστάσιο, στο συνδικάτο, ο Αλεξίου με λόγο κρουστό, με χυμούς λαϊκού οίστρου, με έξοχους ρυθμούς, με τη γνήσια λαϊκή παραστατική χειρονομία, εκθέτει το θαυμάσιο κείμενο και αναδεικνύει και το αφηγηματικό τάλαντο του Κλάιστ και τις διάχυτες έμμεσες αλλά σαφείς επαναστατικές του ιδέες και την απογοήτευση από την εκτροπή που, δυστυχώς, παίρνουν τα πράγματα, όταν η εξέγερση εναντίον του κακού και του άδικου αλαζονεύεται και, για να επιβάλει τις ιδέες της, καταφεύγει σε βία, συχνά τρομερότερη από εκείνη που καταδικάζει.” Κ. Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ.
 
Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου.
Θα προηγηθεί δωρεάν ξενάγηση στις 8 μ.μ.
Mετά την παράσταση θα ακολουθήσει κέρασμα, στο νέο πωλητήριο του Μουσείου
 
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο μονόλογος, βασισμένος στο αφήγημα «Μιχαήλ Κόλχαας» του Heinrich von Kleist, αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500. Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αποτυχία των προσπαθειών του να δικαιωθεί μέσω του Νόμου της Πολιτείας πυροδοτεί μέσα του ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης ενός ιδεώδους φυσικού δικαίου.
Το τέλος του, ο θάνατος στην αγχόνη, τον μετατρέπει από ηττημένο σε έναν ήρωα που συνειδητοποίησε ότι τη δικαιοσύνη δεν τη φέρνει το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος, αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται με την υπεράσπιση ενός πιστεύω, για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης.