Θετικό κλίμα στη συνάντηση Κτηνοτρόφων Κρήτης – Αποστόλου για τα βοσκοτόπια

09.14

Σε καλό κλίμα διεξήχθη την Τρίτη η συνάντηση των κτηνοτρόφων της Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, σχετικά με το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Στη συνάντηση εκτός από τον Υπουργό παρευρέθηκαν έξι Κρήτες βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ.κ Βαγιωνάκη, Βαρδάκης, Ηγουμενίδης, Μιχελογιαννάκης, Θραψανιώτης από ΣΥΡΙΖΑ και Συντυχάκης από ΚΚΕ, ενώ από τους φορείς του νησιού συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κ. Βρέντζου, η οποία συνόδευσε τον εκπρόσωπο των κτηνοτροφικών συλλόγων κ. Σμπώκο.

Η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων είναι ένα θέμα που καίει τους κτηνοτρόφους του νησιού, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου αναγνωρίστηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Αποστόλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα 340.000 στρέμματα που υπολείπονται στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μετά τη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους και ανεξάρτητα από τα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο, τα επιλέξιμα βοσκοτόπια για το 2015 – αλλά και οι γεωργικές εκτάσεις βάσει των οποίων έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων – έχουν μειωθεί κατά 20 έως 50% το 2016 σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα πολλοί να μη μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους φέτος.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ζήτησαν αλλαγή του νόμου, ώστε η μοιρασιά να γίνει σύμφωνα με όσα ίσχυαν ως το 2012, ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε συνεννόηση με την ΕΕ ώστε να μην υπάρξουν πρόστιμα και να μη χάσει κανείς κτηνοτρόφος της Κρήτης τα δικαιώματα του.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η βουλευτής Χανίων κα Βαγιωνάκη σχολίασε σχετικά: «Φαίνεται πως η επίλυση των προβλημάτων έχει δρομολογηθεί. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να μη χάσει κανείς αγρότης χρήματα. Από εκεί και πέρα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αφού η βελτίωση της κτηνοτροφίας και η τοποθετησή της στο κέντρο της μάχης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».