Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ-τρόικας εν όψει της πέμπτης αξιολόγησης

15.39
Με την προγραμματισμένη, για το απόγευμα της Τετάρτης, τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με στελέχη της τρόικας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. 

Εν όψει των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο της πέμπτης αξιολόγησης για την εκταμίευση δόσεων ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σενάριο της αξιολόγησης-«εξπρές». Η έμφαση θα δοθεί στις επαφές του Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη ανακοινωθεί τα stress test των τραπεζών (26 Οκτωβρίου) και θα έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Zαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κληρώνει για έκτακτη εισφορά και δόσεις

Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Θα γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης και ιεράρχησης των εκκρεμοτήτων του μνημονίου.

Βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

Εκεί θα ξεκαθαριστεί και το ποσοστό μείωσης για την παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 (αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή) και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι η έκτακτη εισφορά για το 2015 να είναι μειωμένη κατά 30%, ενώ σε ότι αφορά τις δόσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών το σχέδιο είναι 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για ποσά μεγαλύτερα. 

Βεβαίως όλα αυτά μένει να εγκριθούν από την τρόικα προκειμένου να καταγραφούν στον νέο προϋπολογισμό.

Προς το παρόν η μόνη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που πήρε σάρκα και οστά με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία θα ισχύσει για τη διάθεσή του από 15 Οκτωβρίου ώς 30 Απριλίου.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδούβελης θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο Eurogroup των Βρυξελλών της 13ης Οκτωβρίου η 5η επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδας είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα. Ωστόσο κανένας δεν δείχνει να βιάζεται.

Λίστα με «αγκάθια»

Άλλωστε η τελευταία πράξη του μνημονίου είναι γεμάτη «αγκάθια», με βασικά τα εξής:

  • Ασφαλιστικό: Το μνημόνιο προβλέπει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στελέχη της τριμερούς μιλούν ήδη (από τη συνάντηση του Παρισιού) για παραμετρικές αλλαγές (π.χ. όρια ηλικίας) και μείωση κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.
  • Εργασιακά: Παραμένει η πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, όχι όμως και για τα συνδικαλιστικά.
  • Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
  • Διαχείριση των «κόκκινων δανείων»: Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) διαμορφώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις. Πολλά θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.
  • Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το μνημόνιο ώς το τέλος του 2014.

Newsroom ΔΟΛ