Την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα για τα ληγμένα φίλτρα στην αιμοκάθαρση του ΓΝΧ

15.36

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διέταξε ο διοικητής Γιώργος Μπέας για τη χρήση ληγμένων φίλτρων αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χανίων. Να σημειωθεί πως πριν από περίπου ένα μήνα, το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες σε τοπική ιστοσελίδα, όπου κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη Μονάδα, φαίνεται ότι το φίλτρο που χρησιμοποιούσαν στο μηχάνημα είχε λήξει πριν από λίγους μήνες.

Το θέμα όμως απασχολεί και την Εισαγγελία Χανίων που έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, ενώ από την πλευρά της η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη έχει ζητήσει εγγράφως να ενημερωθεί για την πορεία της ΕΔΕ μέχρι την Τετάρτη 1η Ιουνίου.

«ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ 4…»

Τις προηγούμενες μέρες θέση για το θέμα είχε πάρει και ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος με ανακοίνωση του τόνιζε ότι τα ληγμένα φίλτρα χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε 4 από τους 70 συνολικά αιμοκαθαρόμενους ασθενείς του νοσοκομείου Χανίων και ότι η μονάδα δεν πρέπει να βάλλεται για το έργο που προσφέρει συνολικά στους ασθενείς εξαιτίας της ύπαρξης των εν λόγω φίλτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, στην αποθήκη διαπιστώθηκε η ύπαρξη των ληγμένων φίλτρων και ζητήθηκε μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, η κάλυψη των αναγκών για τα συγκεκριμένα αναλώσιμα από τις προμήθειες άλλου νοσοκομείου της Κρήτης, όπως και έγινε.

Για τη χρήση των ληγμένων φίλτρων σε καταγγελία στις αρχές έχει προχωρήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η οποία σε ανακοίνωση της αναρωτιέται για τους ελέγχους στα υλικά που υπάρχουν γενικότερα στις αποθήκες και στις κλινικές των νοσοκομείων, θέτει ερωτήματα για τις τεράστιες ποσότητες που παραγγέλνονται που μπορεί να εξασφαλίζουν καλύτερη τιμή αλλά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών με αποτέλεσμα αυτά να λήγουν. Παρά τη χρήση τους πάντως,  λέει ο σύλλογος εργαζομένων δεν προκλήθηκε πρόβλημα στην υγεία των ασθενών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί και μαζί με επιστολή της συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να επιβάλει παραδειγματικές κυρώσεις σε όσους φέρουν ευθύνη, ανάλογα με το πόρισμα της εξέτασης.