Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου η 14η Μινωική Διαδρομή: Από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Οροπεδίου Λασιθίου

11.24

Μια διαδρομή απείρου φυσικού κάλλους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι συμμετάσχουν στην 14η Μινωική Διαδρομή που διοργανώνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καστελλίου, Κασταμονίτσας, Λύττου και Ψυχρού “ο Ξένιος Ζευς”.  Οι περιπατητές θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με αφετηρία την Ακρόπολη της αρχαίας Λύττου στις 8:00 π.μ. και τερματισμό το Ψυχρό.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Ακρόπολη αρχαίας Λύττου – Τοίχος – Συκιάς Νερό – Άη Γιώργης Φλέγες – Βόλιτες – Τσούλη Μνήμα – Χορτασά – Χώνος – Κάτω Μετόχι – Άγ. Χαράλαμπος – Πλάτη – Ψυχρό

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της μυθολογικής διαδρομής που ακολουθούσε ο Βασιλιάς Μίνωας κάθε εννέα χρόνια επισκεπτόμενος το Δικταίον Άντρο, προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του Δία, ο οποίος του υπαγόρευε τους “Θεϊκούς Νόμους”, καθώς και η αναβίωση της Παράδοσης με το ρίξιμο της πέτρας του αναθέματος, στου “Τσούλη το Μνήμα”.

Οι ενδιαφερόμενοι περιπατητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προκειμένου να μεταβούν στο χώρο αφετηρίας στην Αρχαία Λύττο. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου στις 6:30 π.μ. της Κυριακής. Παράλληλα, από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου θα ξεκινήσει αντίστοιχα, λεωφορείο προς την αφετηρία της διαδρομής στις 5:00 π.μ. της Κυριακής από το Κάτω Μετόχι.

Η επιστροφή των οδοιπόρων θα γίνει με το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, από την πλατεία Ψυχρού και αφού ακολουθήσει μικρό κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψυχρού ” ο Ξένιος Ζευς”, αλλά και απονομή αναμνηστικών δώρων.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2891340115 & 6957210788 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και 2844340144, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

 

Η 14η Μινωική Διαδρομή διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.