TΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΗΣ»

23.43

Ο διαγωνισμός ‘ Τάρτα με άρωμα Κρήτης’διοργανώνεται για δεύτερη χρόνια από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ο 1ου γαστρονομικού διαγωνισμού το 2022με θέμα την Κρέπα με άρωμα Κρήτης,  γνώρισε μεγάλη  επιτυχία και συμμετοχή :

46  σπουδαστές από  5 Σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του Νομού Χανιων,  31 chef Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής  και 20 Κριτές.

Είναι ένας διαγωνισμός  καθαρά παιδαγωγικός, αποκλειστικά για σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης -Αρτοποιίας του νόμου Χανίων .

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο γύρους όπως και πέρυσι, με τον πρώτο γύρο να γίνεται στις εγκαταστάσεις των σχολών και ο δεύτερος γύρος και τελικός στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων- Νεώριο Μόρο- ανοικτό και στο κοινοί. Υπάρχουν δυο κατηγορίες α) αλμυρή τάρτα β) γλυκιά τάρτα

ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ 15 – 16 – 17/03/2023  

Ημερομηνίες διεξαγωγής 1ου γύρου διαγωνισμού 15-16-17 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της κάθε σχολής

           ΤΕΤΑΡΤΗ 15/03/2023

           11h00                      IEK DELTA 360

17h30                      ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ   16/03/2023

17h00                       Δ.ΙΕΚ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  17/03/2023

11h00                      HOTELIER EDUCATION

16h30                      Δ. ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ  ΑΚΡΟΤΗΡΙΟΥ

  • Φέτος Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για τον Πρώτο Γύρο είναι : για την Αλμυρή Τάρτα Jean Marie Hoffman chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα  και Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για την Γλυκιά Τάρτα : ο Δημήτρης Χρονόπουλος chef pâtissier και Brand Ambassador Valrhona
  • Στην κριτική επιτροπή εκτός των δυο σεφ θα συμμετέχουν δυο σεφ από κάθε σχολής, ο καθηγητής/η καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας και ένα μέλος του συμβουλίου του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων
  • Είναι  μια σύμπραξη ελληνογαλλικής γεύσης : επιλογή από  6 διαφορετικές ζύμες γαλλικής τάρτας :

α) pâte sucrée

  1. b) pâte sablée
  2. c) pâte sablé bretonne
  3. d) pâte brisée
  4. e) pâte feuilleté (σφολιάτα)
  5. f) tarte flambée
  • Με μια  γέμιση (και η γενικότερη φιλοσοφία) που  πρέπει να προέρχεται από την Κρητική Γη
  • Θα υπάρξει ένας νικητής για την κάθε σχολή από την κάθε κατηγορία. Δηλαδή για την αλμυρή τάρτα 1 νικητής και για την γλυκιά τάρτα 1 νικητής .
  • Το έπαθλο του πρώτου γύρου είναι η λευκή ποδιά με διαφορά αναμνηστικά και το τελικό έπαθλο είναι πρακτική άσκηση στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας η στον Στέλιο Παρλιάρο, στις Γλυκιές Αλχημείες
  • Η τάρτα που κερδίζει στον πρώτο γύρο πρέπει να είναι με τα ιδία  υλικά για τον δεύτερο γύρο
  • Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί 29 Μαρτίου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων