Θρίλερ με την τύχη των κοριτσιών – αγνοούμενες έναν χρόνο οι Νιγηριανές μαθήτηριες

09.40
Τη νύχτα της 14ης Απριλίου, μαχητές της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ όρμησαν σε ένα οικοτροφείο στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας και ως το πρωί είχαν βάλει 276 μαθήτριες σε φορτηγά και χάθηκαν μέσα στο δάσος έξω από την πόλη Τσιμπόκ.
 
Εναν χρόνο μετά, κάποια κορίτσια από αυτά κατάφεραν να αποδράσουν αλλά 219 μαθήτριες εξακολουθούν να αγνοούνται, παρά τις προσπάθειες εντοπισμού τους από την κυβέρνηση, τις εκκλήσεις ξένων ηγετών για την απελευθέρωσή τους, τις δεσμεύσεις της Δύσης για βοήθεια και την παγκόσμια εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας».
Κι ενώ ο νιγηριανός στρατός σημείωσε σημαντικές νίκες ενάντια στην Μπόκο Χαράμ στην περιοχή στις αρχές του χρόνου, όχι μόνο δεν έχει βρεθεί ίχνος από τα κορίτσια του Τσιμπόκ, αλλά η οργάνωση εξακολουθεί να απάγει νεαρές γυναίκες τις οποίες εξαναγκάζει να παντρευτούν μαχητές της.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από τις αρχές του 2014 έχουν απαχθεί τουλάχιστον 2.000 γυναίκες, ενώ, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, 800.000 παιδιά έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω των επιθέσεων των εξτρεμιστών της Μπόκο Χαράμ.

  Φωτογραφία που είχαν δημοσιοποιήσει το 2014 οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ.

 
Επιπλέον, ο αριθμός των ανηλίκων που απέχουν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει φτάσει τα 10.500.000 φέτος, ο υψηλότερος παγκοσμίως, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η Μπόκο Χαράμ έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρό της σχολεία, ισοπεδώνοντας ή προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε 300 από αυτά και σκοτώνοντας 314 μαθητές και 196 δασκάλους.
Σε ό,τι αφορά στις μαθήτριες του Τσιμπόκ, οι μαρτυρίες περισσότερη σύγχυση προκαλούν παρά δίνουν χρήσιμα στοιχεία για το πού μπορεί να είναι. Για παράδειγμα, μία 56χρονη γυναίκα που απελευθερώθηκε πρόσφατα από την Μπόκο Χαράμ, ισχυρίστηκε ότι τα κορίτσια κρατούνται στην πόλη Γκουόζα στα βορειοανατολικά, την οποία η Μπόκο Χαράμ είχε ανακηρύξει πέρσι πρωτεύουσα του χαλιφάτου της.

  Μητέρες των κοριτσιών
 

 
Ωστόσο, όταν ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, είχε ανακοινώσει την ανακατάληψη της πόλης την παραμονή των προεδρικών εκλογών τον περασμένο μήνα, δεν έκανε καμία αναφορά στα κορίτσια. Αντιθέτως υπήρξαν αναφορές ότι η Μπόκο Χαράμ εκτέλεσε τις γυναίκες αιχμαλώτους προτού φύγει από την Γκουόζα.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, αρκετά από τα κορίτσια ενδέχεται να μεταφέρθηκαν από τους απαγωγείς τους στο δάσος Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο και να «χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», ενώ κάτοικοι της βορειοανατολικής Νιγηρίας υποστηρίζουν ότι κάποια έχουν μεταφερθεί στο Καμερούν.
   Γυναίκες και άνδρες σφράγισαν τα στόματά τους και βγήκαν στους δρόμους της Αμπούζα στη Νιγηρία ζητώντας την επιστροφή των κοριτσιών

 

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου, υποστηρίζει ότι τα κορίτσια προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ και αναγκάστηκαν διά της βίας να παντρευτούν μαχητές της οργάνωσης.
Πράγματι, γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ είπαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, ότι τις πάντρεψαν διά της βίας, ότι τις εξανάγκασαν να μαγειρεύουν, να κάνουν οικιακές εργασίες, ενώ πολλές αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν. Σύμφωνα με ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία συνάντησε 80 πρώην ομήρους, οι 23 εξ αυτών είπαν ότι άρχισαν να τις βιάζουν, πριν καν μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, και ότι οι βιασμοί συνεχίστηκαν μετά τους εξαναγκαστικούς γάμους τους.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μουχαμαντού Μπουχάρι, παραδέχθηκε πάντως χτες ότι «δεν μπορεί να υποσχεθεί» πως θα βρεθούν οι 219 μαθήτριες. «Δεν γνωρίζουμε αν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να διασωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τις ξαναβρούμε», ανέφερε.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Εκδηλώσεις σε Νιγηρία και όλο τον κόσμο
Δεν σας ξεχνάμε, είστε οι ηρωίδες μας
Εναν χρόνο από την απαγωγή των 276 μαθητριών από την Μπόκο Χαράμ πραγματοποιήθηκαν στη Νιγηρία ολονυχτίες και τελετές μνήμης, προσευχές και συγκεντρώσεις.
Με επικεφαλής 219 μικρά κορίτσια και έφηβες -όσα είναι τα κορίτσια που εξακολουθούν να αγνοούνται- που είχαν ντυθεί στα κόκκινα, ενώ η καθεμιά τους κρατούσε ένα πλακάτ όπου αναγραφόταν ένα από τα ονόματα των αγνοουμένων, πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη πορεία στην Αμπούζα, την πρωτεύουσα της χώρας.
«Ως πρεσβευτές των κοριτσιών του Τσίμποκ ζητάμε από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να μας δώσει μια συγκεκριμένη ιδέα σχετικά με το τι ακριβώς θα κάνει προκειμένου να μας φέρει πίσω τις αδελφές μας», δήλωσε η Ρεμπέκα Ισάκου, που συμμετείχε στην πορεία.
«Η ελπίδα μας να βρούμε τα κορίτσια μας είναι ζωντανή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενόχ Μαρκ, η κόρη και η ανιψιά του οποίου έχουν απαχθεί. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα τα κορίτσια μας εάν είναι ζωντανές ή τουλάχιστον τις σορούς τους στην περίπτωση που έχουν πεθάνει», τόνισε ο ίδιος.
«Κάθε μέρα τακτοποιώ τα ρούχα της με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει», δηλώνει μια μητέρα της οποίας η κόρη έχει απαχθεί.
Κινητοποιήσεις
Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο, το Παρίσι μέχρι την Ουάσιγκτον. Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη φωτίστηκε με κόκκινο και μοβ χρώμα ως ένδειξη αλληλεγγύης στα κορίτσια και στις οικογένειές τους και στο πλαίσιο μιας συμβολικής ενέργειας κατά των βιαιοπραγιών που διαπράττονται εναντίον των γυναικών.
Η Πακιστανή ακτιβίστρια και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στα κορίτσια που αποκαλεί «γενναίες αδελφές της»: Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τη φρίκη που βιώνετε, να ξέρετε όμως ότι δεν σας ξεχνάμε. Να ξέρετε ότι ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπορέσω να αγκαλιάσω την καθεμιά από σας, να προσευχηθώ μαζί σας και να γιορτάσω την ελευθερία σας με σας και τις οικογένειές σας. Μέχρι τότε μείνετε δυνατές και μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας. Είστε οι ηρωίδες μου. Με την επιστολή της ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να κάνει περισσότερα ώστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Παράλληλα, το ίδρυμα Μαλάλα ζήτησε από τις απλές γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο να στείλουν
γράμματα ως μέρος της εκστρατείας DearSisters Campaign.
Τα γράμματα θα παραδοθούν στις οικογένειες των κοριτσιών με την ελπίδα ότι μια μέρα τα κορίτσια θα επιστρέψουν και θα μπορέσουν να τα διαβάσουν ώστε να μάθουν ότι ο κόσμος έκανε κάτι περισσότερο από το να κάθεται και να περιμένει. Ηδη έχουν ανταποκριθεί πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο.
Στα κορίτσια αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα εκπαίδευσης, Γκόρντον Μπράουν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Guardian». «Αυτή η μάχη θα τελειώσει αφού την κερδίσουμε κάποια ημέρα. Καμία αδικία δε μπορεί να διαιωνίζεται. Ομως προς το συμφέρον αυτών των κοριτσιών, αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα», επεσήμανε.
 
 
ethnos.gr