Θρήνος και οργή στην Τουρκία, ενώ ο απολογισμός ανεβαίνει

08.52

Μεγαλώνει ο βαρύς απολογισμός από την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στην Τουρκία, φτάνοντας αισίως τους 282 νεκρούς. Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στην ιστορία της.

Οπως ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν κι άλλοι νεκροί ανθρακωρύχοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

«Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους», υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

«Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη», αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων.

Τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οργή για τις δηλώσεις Ερντογάν
Στο μεταξύ αγανάκτηση και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι «ατυχήματα συμβαίνουν».

Επισκεπτόμενος την περιοχή κι αφού προηγουμένως είχε ακυρώσει το ταξίδι του στην Αλβανία, δήλωσε ότι ο «θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτή τη δουλειά». Η «βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά», είπε, κάνοντας αναδρομή σε εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Και δεν περιορίστηκε στις… ιστορικές αναφορές, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας πως μέρος του θυμού για το δυστύχημα είναι πολιτικά υποκινούμενος από «εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τέτοια γεγονότα προκειμένου να διαταράξουν την ειρήνη». Ο Ερντογάν άλλωστε πάντα βρίσκει έναν ξένο ή ντόπιο δάχτυλο πίσω από κάθε αντίδραση εναντίον του.

Η απάντηση των συγγενών των εργατών που χάθηκαν στο ανθρακωρυχείο ήταν άμεση. Επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν τον οποίο γιουχάιζαν συνεχώς, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Είσαι δολοφόνος» και «Είσαι κλέφτης».

Η ασφάλειά του τους απωθούσε βιαίως κι όταν το πλήθος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του -λέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε μπουνιά σε κάποιον διαδηλωτή που ερχόταν κατά πάνω του- αναγκάστηκε να τον φυγαδεύσει μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ, ενώ απέξω οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες.

Νέα τραγωδία σε ορυχείο στη Μαύρη Θάλασσα
Μία νέα τραγωδία, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα, διαδέχθηκε το χθεσινό όλεθρο στη Σόμα. Ενας εργάτης έχασε χθες τη ζωή του, όταν παράνομο ανθρακωρυχείο στο Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας κατέρρευσε και το άτυχος άνδρας παγιδεύτηκε στα συντρίμμια.

Ενα στέγαστρο 300 μέτρα από την είσοδο του παράνομου ορυχείου, κατέρρευσε στις 11 το πρωί, εγκλωβίζοντας έναν εργάτη, ενώ άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν.

Μαζί με άλλους εργάτες παρακείμενων εγκαταστάσεων προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή του συναδέλφου τους, το όνομα του οποιο ήταν Μεχμέτ Αϊγκιούν, ενώ κάλεσαν και την Τουρκική Αρχή Ανθρακωρυχείων για βοήθεια.

Όταν η ομάδα εντόπισε τον εργάτη ήταν ήδη νεκρός. Το άλλο τραγικό στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι ο άτυχος ανθρακωρύχος είχε συνταξιοδοτηθεί εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο συνέχιζε να εργάζεται προκειμένου να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών για τις δύο κόρες του.

Ξεκίνησε να εργάζεται στο παράνομο ορυχείο πέρυσι με μισθό 2.000 τουρκικές λίρες το μήνα.

ethnos.gr