Τίτλοι τέλους για τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ

11.37
Ουάσινγκτον
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, που είχε επιλεγεί το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα και ήταν  ο πρώτος μαύρος στο αξίωμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού πρoέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον άνθρωπο «που εργάσθηκε με πάθος για να γίνει το δικαιικό μας σύστημα το καλύτερο του κόσμου», περιορίζοντας «τις άδικες ανισότητες των ποινών» ή προωθώντας «εναλλακτικές στη φυλάκιση λύσεις».

Ομως, πάνω από όλα, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον αγώνα του για τα ατομικά δικαιώματα, για την «δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων ενώπιον του νόμου, όποια και αν είναι η φυλή, η θρησκεία, το φύλο, οι πεποιθήσεις ή η αναπηρία τους».

Με δάκρυα στα μάτια, ο Ερικ Χόλντερ, ο πρώτος μαύρος υπουργός της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι, το αδελφό του δολοφονημένου προέδρου, ο οποίος χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης πριν δολοφονηθεί και ο ίδιος το 1968. Υπογράμμισε δε πόσο υπήρξε για τον ίδιο πηγή έμπνευσης εξαιτίας του αγώνα του κατά το κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Ερικ Χόλντερ θα παραμείνει στην θέση του μέχρι τον διορισμό του διαδόχου του και την επικύρωσή του από τη Γερουσία.

Στα 63 χρόνια του, ο Ερικ Χόλντερ θέτει έτσι τέλος σε μία 26χρονη καριέρα στην αμερικανική δικαιοσύνη. Κατά το τελευταίο διάστημα διακρίθηκε για τους χειρσιμούς του για την άμβλυνση της έντασης στο Φέργκιουσον του Μισούρι, θέατρο σοβαρών ταραχών έπειτα από τον φόνο νεαρού μαύρου από λευκό αστυνομικό.

Η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που εισήγαγε τον Σεπτέμβριο του 2013 συνέβαλε στη μείωση των κρατουμένων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον 1980.

Είχε προ πολλού ανακοινώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ερικ Χόλντερ είχε διορισθεί το 1993 στη θέση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια δεύτερος την ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 1997.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό