Το 10% του πληθυσμού έχει ΧΝΝ – Πώς καταστρέφουμε τα νεφρά μας

17.28

Η καλή λειτουργία των νεφρών δεν αποδεικνύεται μια εύκολη υπόθεση αφού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Νεφρού τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει Χρόνια Νεφρική Νόσο και όσοι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αιμοκάθαρσης αναζητούν μόσχευμα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΤΟ 10% ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΧΝΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει χρόνια νεφρική νόσο, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος που μεταφράζεται σε περίπου 200 άτομα στο νοσοκομείο Χανίων, τα οποία έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο πιο νέος σε ηλικία είναι 22 ετών, ενώ πριν 3 μήνες κάποιος ήταν τυχερός από αυτούς και βρήκε συμβατό μόσχευμα.

Οι γιατροί αποδίδουν την αύξηση των περιστατικών στον δυτικό τρόπο ζωής που είναι καθιστική, χωρίς καθημερινή άσκηση, ικανοποιητική κατανάλωση νερού, και υπερβολικής χρήσης αλατιού. Όλα αυτά επιβαρύνουν το φίλτρο του οργανισμού μας από το οποίο περνάνε καθημερινά περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλλουν 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες, τοξίνες και περιττό νερό.

 10 ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι η αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.