Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στα Χανιά

14.38

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων παρουσιάζουν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 (6-12μμ)
το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα Χανιά στο Πνευματικό Κέντρο.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα με την συνδρομή της Κινηματογραφικής Λέσχης cine-Ιστορίες και είναι μέρος των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

http://cine-mathimata.blogspot.gr/2015/04/17-2-3-2015.html
https://www.youtube.com/watch?v=SlSH1Lp2avA
https://www.facebook.com/events/1578043209118415/1578048749117861/

Ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλη την χώρα. Ένα ταξίδι στο οποίο έχουν προστεθεί και νέοι προορισμοί, νέες στάσεις, αγκαλιάζοντας και προορισμούς που οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα όπως σε σωφρονιστικά καταστήματα και ιδρύματα αγωγής, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
 
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν τη δική μας προσφορά στους θεατές ολόκληρης της χώρας με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τις εικόνες, μια κοινή αγάπη για το σινεμά. Ας γίνουμε λοιπόν και πάλι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και ας κάνουμε για μια ακόμη φορά πράξη την κοινή πεποίθηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει. Πάγια επιδίωξή μας είναι κάθε χρόνο να προστίθενται και νέες πόλεις στη λίστα ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους σινεφίλ να παίρνουν μια γεύση από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
 
Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν  στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα και ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνολικά 13 ελληνικά ντοκιμαντέρ, που  καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας θα προβληθούν στο διήμερο των προβολών  στα Χανιά. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Σημειώνουμε τέλος ότι η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιήσει για μια ακόμη φορά ειδικές προβολές στα καταστήματα κράτησης της Κρήτης.

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στα Χανιά
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2 ημέρες, 13 ταινίες, 642 λεπτά κινηματογραφικής προβολής
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΙΟΥ 2015
6:00-6:30    Χαίρε και πιεί ευ / Λένα Αθανασοπούλου
6:30-8:00  Η αρχαιολόγος / Κίμων Τσακίρης
8:00-8:15  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
8.15-8:32 Διώνη / Θάνος Ψυχογιός
8:35-9:30 Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο / Κωστής Νταντινάκης
9:30 – 9:57  Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά / Τάσος Μπιρσίμ
10:00 – 10:15  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:15 –  10:56 Αμαρτωλά κρανία; / Μανώλης Δημελλάς
10:56 – 12:00 Μίλαντ – Ο πλανήτης μου…
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2015
6:00-6:45 Oppression /  Μυρτώ Συμεωνίδου ,Νίκος Πανιεράκης
6:45-8:00 Μάνα / Βάλερυ Κοντάκου
8:00-8:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ
8:15-9:00 Ολυμπία / Σταύρος Ψυλλάκης (ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ)
9:00-9:56 Παράδοξη πατρίδα / Νίκος Ασλανίδης  (ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ)
10:00-10:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ
10:15-10:55 Νανά / Lara Kristen
10:55 – 12:00 Ψ / Καλλιόπη Λεγάκη
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
http://cine-mathimata.blogspot.gr/2015/04/17-2-3-2015.html
https://www.youtube.com/watch?v=SlSH1Lp2avA
https://www.facebook.com/events/1578043209118415/1578048749117861/

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΙΟΥ 2015

6:00-6:30   
Χαίρε και πιεί ευ
Σκηνοθεσία :Λένα Αθανασοπούλου
 
Σύμφωνα μ’ έναν ομηρικό ύμνο, ο Διόνυσος ταξιδεύει με το πλοίο του στη θάλασσα μεταφέροντας το δικό του αμπέλι. Στο ντοκιμαντέρ Χαίρε και πιεί ευ θα παρακολουθήσουμε μια περιήγηση σε οινοποιεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται η παραγωγή κρασιού με τη μυθολογία, την ιστορία, τον τόπο, την οικογενειακή παράδοση, τη μνήμη. Διακρίνεται μια ιερή σχέση του οινοποιού με το αμπέλι, τη γη, τον οίνο και ό,τι συμβολίζει το κρασί σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Πώς επιβιώνει ένας μύθος στο χρόνο και τι είναι αυτό το κρυφό για τον καθένα μας που αποκαλύπτει;
6:30-8:00 
Η αρχαιολόγος
Σκηνοθεσία :Κίμων Τσακίρης
 
Η Γεωργία Καραμήτρου, αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της. Έχει μερικούς μήνες μπροστά της για να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης. Στη προσπάθειά της αυτή, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, να σταθεί δυνατή και να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία να την αναλαμβάνεις.
8:00-8:15  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
8.15-8:32
Διώνη
Σκηνοθεσία :Θάνος Ψυχογιός
 
Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τη σχέση μας με αυτή. Η Διώνη, ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης.
8:35-9:30
Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ
 από την Κύπρο
Σκηνοθεσία :Κωστής Νταντινάκης
 
Ένα γυμνασιόπαιδο στην Ελλάδα του 1975 ανακαλύπτει τον Αρθούρο Ρεμπώ από ένα τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου, στον κύκλο τραγουδιών τους Αθανασία. Αργότερα, το ενδιαφέρον του για το τρομερό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας δεν περιορίζεται στο έργο του, αλλά επεκτείνεται και στην πολυτάραχη ζωή του, με έμφαση στη σχέση του με τον ελληνικό χώρο: στην πρώτη περίοδο των περιπλανήσεων του ποιητή (1875-1876) με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί σ’ ένα νησί «κάτω από τον όμορφο ουρανό του Αιγαίου» και στη μετέπειτα παραμονή του στην Κύπρο, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστάτης γαλλικής κατασκευαστικής εταιρίας σε λατομείο της επαρχίας Λάρνακας (Δεκέμβριος 1978 – Μάϊος 1879) και στη συνέχεια ως αρχιεργάτης στην κατασκευή της θερινής έπαυλης του Άγγλου κυβερνήτη στο Τρόοδος (Μάρτιος- Ιούλιος 1880).
9:30 – 9:57
Πυρπόληση γυναικών
στην Καλή Συκιά
Σκηνοθεσία :Τάσος Μπιρσίμ
 
Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες, των Γερμανών ναζί, σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο, στη Nότια Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής. Συγκεκριμένα, στα ορεινά χωριά Καλή Συκιά, Σελιά και Ροδάκινο, ναζί έκαψαν ζωντανές γυναίκες και ηλικιωμένους, μεταξύ αυτών και μια έγκυο κι έναν 86χρονο, που αντιστάθηκαν στην εισβολή στα σπίτια τους και δεν μαρτύρησαν που ήταν κρυμμένοι οι άνδρες τους, τους οποίους οι Γερμανοί έψαχναν να εκτελέσουν. Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα, το 1943. Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας γυναίκας που λέει, μεταξύ άλλων, ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στα αυτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές!»
10:00 – 10:15  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:15 –  10:56
 Αμαρτωλά κρανία;
 Σκηνοθεσία :Μανώλης Δημελλάς
 
Τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, δύο Μανώληδες κι ο Πάχος, κατηγορούνται για τη σκύλευση του πτώματος ενός Γερμανού πιλότου. Χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943, τα στήνουν στα τρία μέτρα και τα τουφεκίζουν. Οι σφαίρες αφήνουν μια τρυπίτσα στο δόξα πατρί. Έπειτα τα πετούν όπως-όπως, μέσα στο λάκο, που νωρίτερα οι Γερμανοί τα είχαν βάλει να σκάψουν. Οι καταδικασμένοι έμειναν εκεί εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, τα θύματα της πιο παράξενης ομερτά. Η ιστορία των τριών δυστυχισμένων πλασμάτων γίνεται σαραντάλεπτο ντοκιμαντέρ, μια αφορμή να δούμε τα μέσα μας, να κοιτάξουμε τα λατρεμένα μας στερεότυπα, που δένουν πισθάγκωνα όλες τις ασυνήθιστες εικόνες, και δεν αφήνουν ανάσα στο διαφορετικό. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα και μια μάνα να μην ξεθάβει το παιδί της;
10:56 – 12:00
 Μίλαντ
Σκηνοθεσία :Ο πλανήτης μου…
 
Ο Τζελανί παντρεύτηκε γυναίκα από διαφορετική φυλή. Για να μην τους σκοτώσουν, έφυγαν κρυφά από την πατρίδα τους. Με τα πόδια έφτασαν, μήνες μετά, σ’ ένα ποτάμι. Άλλοι, για να το περάσουν, πεθαίνουν· κι άλλοι μπαίνουν κολυμπώντας στην Ευρώπη. Όμως, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα, βρέθηκαν –με τα παιδιά τους– άστεγοι κι αποκλεισμένοι χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω. Η μόνη λύση είναι να φτάσουν παράνομα στη Γερμανία, λένε οι διακινητές. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να περάσει ολόκληρη η οικογένεια. Ο Τζελανί, αντιμέτωπος με αυτό το δίλημμα, πρέπει να αποφασίσει. Αν φύγει ένα από τα παιδιά ασυνόδευτο και φτάσει σώο, θα καταφέρει να τραβήξει κοντά του και την υπόλοιπη οικογένεια. Τα παιδιά του θα μάθουν με βίαιο τρόπο πώς βρίσκει κανείς τον πλανήτη του ή πώς τον στήνει εξαρχής· και αν η Γερμανία είναι πραγματικά η λύση ή ένας νέος εφιάλτης.