«Το άγχος στην εργασία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας στην Εργασία»

19.13

«Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση με θέμα την «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2014-2015», που ξεκινά επίσημα σήμερα.

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε, ότι «η πανευρωπαϊκή εκστρατεία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα και να τονιστεί η ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης των κινδύνων που προκαλούνται, προς όφελος όλων: των εργαζομένων, των εργοδοτών και των εθνικών οικονομιών και κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη».

«Το άγχος» συνέχισε, «είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη και ευθύνεται περίπου για τις μισές χαμένες εργάσιμες ημέρες».

Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε επίσης, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οργανωτικό ζήτημα και όχι ως προσωπική αδυναμία, και απαιτείται σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους».

«Θα πρέπει», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας «να προάγουμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών στη βάση μιας συστηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης που στηρίζεται στην πρόληψη και να την αντιμετωπίσουμε, ως αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής διαδικασίας εκτίμησης και διαχείρισης όλων των άλλων κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον.

Ας θυμηθούμε και ας κάνουμε πράξη και στον χώρο της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά"».

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας», 2014-2015 θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας 14 δράσεις για τη διετία 2014-2015, ενώ με το ίδιο θέμα η Ελληνική Προεδρία, διοργανώνει πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Αθήνα στις 16 και στις 17 Ιουνίου.