Το δικαίωμα των πολιτών να φωνάξουν «παραιτηθείτε!»

12.27

 
        Όπως είναι γνωστό, αύριο, 15/6,  διοργανώνεται στο Σύνταγμα αλλά και στη Θεσσαλονίκη,  μια συγκέντρωση πολιτών με κεντρικό σύνθημα το #παραιτηθείτε!

          Σε προηγούμενα χρόνια, μια ακόμη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ίσα που θα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων.
             Σε πρόσφατα χρόνια, στο Σύνταγμα, υπήρχε μόνιμη συγκέντρωση, τόσο μόνιμη, που είχε χαρακτηριστικά μόνιμης εγκατάστασης με σκηνές, με διοργανώσεις ομιλιών, συναυλιών κλπ .με συνθήματα πολύ χειρότερα του #παραιτηθείτε.. 
           Ήταν το «λαοφιλές» κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο δεν φώναζε απλά παραιτηθείτε, αλλά έστηνε κρεμάλες, ετοίμαζε το γουδί, ντυνόταν με στολές της Βέρμαχτ και αποκαλούσε τους τότε κυβερνώντες Τσολάκογλου. Θυμίζω μερικά συνθήματα: «φύγετε», «είστε ανεπιθύμητοι», «προδότες», «να καεί να καεί το μπ….η Βουλή» και άλλα εύηχα.

         Το δικαίωμα να συγκεντρώνονται οι Έλληνες πολίτες ειρηνικά, πέραν από το ότι είναι πλήρως κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αποτελεί  θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Είτε διαδηλώνουν για το δικαίωμα του κότσυφα στο κελάιδισμα  είτε διαδηλώνουν εναντίον της Κυβέρνησης. Οποιασδήποτε Κυβέρνησης. Αρκεί η διαδήλωση να είναι ειρηνική και άοπλη.

          Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε όλα εκείνα που έχουν εκστομίσει διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, όπως π.χ. ο κος Φίλης. Θα ήταν γελοία αν δεν ήταν επικίνδυνα, γιατί τελικά Δημοκρατία δεν είναι απλά να επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας, αλλά να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της μειοψηφίας (αν και στην περίπτωσή μας, οι αντιπολιτευόμενοι την Κυβέρνηση μάλλον είναι πλειοψηφία στην κοινωνία)

      Το δικαίωμα λοιπόν του οποιουδήποτε να διαδηλώσει αύριο στο Σύνταγμα με κύριο σύνθημα το «παραιτηθείτε», που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, είναι ιερό και απαραβίαστο σε μια δημοκρατία. Είναι αναγκαίο να εκδηλωθεί ακριβώς τώρα και ακριβώς γιατί –έστω και από κάποιους γραφικούς- το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται και είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατία να αμφισβητείται αυτό το συγκεκριμένο δικαίωμα. Πόσο μάλλον, όταν εκείνοι που προσπαθούν να το περιορίσουν και να το αμφισβητήσουν, ήταν εκείνοι που έκαναν έως και κατάχρηση του δικαιώματος αυτού προκειμένου να έρθουν στην εξουσία.