Το ελληνικό σινεμά πάει Πομπιντού

11.37
«Μία ιστορία μέσα από εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος» τιτλοφορείται το αφιέρωμα προς τιμήν της «δικής μας» Ταινιοθήκης που διοργανώνεται στο Παρίσι στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cinema du reel από την B.p.i (Bibliotheque publique d' information) του Centre Pompidou (Κέντρο Πομπιντού).
 
Η 37η έκδοση του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 29 Μαρτίου στο Παρίσι επέλεξε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ως τιμώμενο κινηματογραφικό αρχείο στο πλαίσιο μιας θεματικής ενότητας που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αφορά σε Ταινιοθήκες που αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διασώσουν την εθνική κινηματογραφική τους κληρονομιά, ενώ ασχολούνται με τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση και τη διανομή της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Το 2013 το φεστιβάλ είχε τιμήσει την Ταινιοθήκη της Χιλής και το 2014 την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας.
Με περισσότερους από 25.000 θεατές, το Cinema du reel διοργανώνεται από το 1978 στο Κέντρο Πομπιντού και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς. Το φεστιβάλ στοχεύει στο να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη δημιουργία και την κινηματογραφική κληρονομιά του ντοκιμαντέρ.
Το 2015 είναι η χρονιά του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Το έργο της Ταινιοθήκης, επίσημου φορέα διαφύλαξης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και σύγχρονης σινεφίλ εστίας από τη μετεγκατάστασή της στον Κεραμεικό το 2009 ως σήμερα με ένα πλούσιο σερί επιτυχημένων αφιερωμάτων τους τελευταίους μήνες που γέμισαν με κόσμο τις αίθουσές της, αναδεικνύεται μέσα από ένα πρόγραμμα 11 ντοκιμαντέρ, χωρισμένων σε πέντε θεματικές ενότητες.
«Η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα τη δεκαετία του '50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγκλουά και φτάνοντας στη νομοθετική αναγνώρισή της μόλις τον Δεκέμβριο του 2014 ως επίσημου φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς, αναθέτοντάς της την υποχρεωτική κατάθεση (depot legal)», τονίζει η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, η οποία θα προλογίσει τις προβολές, στις οποίες θα παρευρεθούν και οι σκηνοθέτες Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Τσεμπερόπουλος.
«Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Ευτυχώς το ''φιλμ μπορεί να περιμένει'' (Film can wait).
Ετσι το αρχείο της Ταινιοθήκης κατάφερε να διατηρήσει και διαφυλάξει μια μεγάλη συλλογή από ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα επίκαιρα της βωβής περιόδου και πολλά από την περίοδο του ομιλούντος, ειδικότερα από το 1960 ως το 2012», επισημαίνει η κυρία Κομνηνού.
Τις θεματικές ενότητες του αφιερώματος συνθέτουν ταινίες όπως οι «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» του Ζ. Χεπ, «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη» του Θ. Αγγελόπουλου, «Οι εκατό ώρες του Μάη» του Φ. Λαμπρινού και «Μοναστηράκι» της Γκ. Αγγελή, που προβάλλονται στην ενότητα «Διαμάντια της συλλογής».
Στην ενότητα «Πολιτικές» συγκαταλέγονται ντοκιμαντέρ σαν τα «Μέγαρα» των Γ. Τσεμπερόπουλου και Σ. Μανιάτη, «Μπέττυ» του Δ. Σταύρακα και το «Γελεκάκι» της Ιρ. Ζαχμανίδη, ενώ στην ενότητα «Βιομηχανία και μετανάστευση» τα ντοκιμαντέρ «Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λ. Λιαρόπουλου, «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Ρ. Κούνδουρου και «Πρώτη ύλη» του Χρ. Καρακέπελη.
Τα «Ημερολόγια αμνησίας» της Στ.Θεοδωράκη αποτελούν την ενότητα «Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο» και οι ταινίες του Ρ. Μανθούλη «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος» και «Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» την ενότητα «Δάνεια τεκμηρίωσης».
 
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
 
adaliaka@pegasus.gr