Το εντυπωσιακό έθιμο με τις λαμπάδες στην Αργυρούπολη! (φωτο)

19.03

Και φέτος το παρόν έδωσε πλήθος κόσμου στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου για να δει από κοντά και να γνωρίσει το έθιμο με τις λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής.

Η περιφορά του Επιταφίου στο χωριό, γίνεται υπό το φως των λαμπάδων, που είναι φτιαγμένες από καλάμια προκειμένου να φωτίζουν το δρόμο για την πομπή.

P4290272 P4290392 P4290429 P4290438 P4290441

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος – Όμιλος Βρακοφόρων και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης ? Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, απήυθυναν τις προηγούμενες ημέρες κάλεσμα σε όλον τον κόσμο να γνωρίσει αυτό το έθιμο που κρατά πολλά χρόνια στην περιοχή. Από τότε που δεν υπήρχε ρεύμα και με αυτές τις λαμπάδες φώτιζαν το δρόμο για τον Επιτάφιο.

P4290443 P4290466

Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής.
Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες – χωριανοί για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.

P4290553 P4290558

Κάθε “Λαμπάδα” μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι “λαμπάδες” προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

P4290514 P4290516 P4290521

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος – Όμιλος Βρακοφόρων και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη και εφέτος πρόσφεραν, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής , νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που είχαν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

 

 

To neatv.gr ευχαριστεί τον Δεληγιαννάκη Γιάννη για τις φωτογραφίες και τα βίντεο, από τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Αργυρούπολης Ρεθύμνου και τους Δέσποινα Μπουντουρακη και Λασθένη Μοτάκη.