Το Νεπάλ θρηνεί και μετρά τις πληγές των 7,8 Ρίχτερ

08.58
Δραματικά αυξάνονται οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, καθώς μέχρι χθες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.000 και οι τραυματίες τους 9.000.
 
Η ελλιπής εικόνα που έχουν οι Αρχές της χώρας από πολλές πληγείσες περιοχές σε συνδυασμό με τις εκατόμβες νεκρών που αποκαλύπτονται ώρα με την ώρα κάτω από τα ερείπια στις μεγάλες πόλεις, έκαναν τον πρωθυπουργό της χώρας, Σοσίλ Κοϊράλα, να ανακοινώσει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από τον σεισμό θα ξεπεράσει τις 10.000.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος «στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον φονικό σεισμό».
Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Ραμ Μαχάτ, το κόστος μόνο για την ανοικοδόμηση των καταστροφών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου όσο το 50% του ακαθάριστου ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ανέρχεται στα 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιωθούν, ο σεισμός του Σαββάτου θα είναι ο φονικότερος σεισμός που έχει πλήξει την ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα και θα ξεπεράσει σε θύματα τον σεισμό του 1934 από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης των πληγέντων, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για την ολιγωρία που παρατηρείται στη διανομή της βοήθειας που έχει σταλεί από το εξωτερικό, αλλά και στις έρευνες.
 
Εχθρός και ο καιρός
 
Η δουλειά των διασωστών έγινε ακόμη πιο δύσκολη χθες καθώς σχεδόν όλη την ημέρα έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από κόσμο. Συνολικά σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο σεισμός επηρέασε τη ζωή τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ το λιγότερο 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σίτιση.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι άγνωστο εάν λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση στις απομακρυσμένες και δύσβατες πληγείσες περιοχές της χώρας, όπως το Μπαρπάκ και το Λαρπάκ, καθώς στις περισσότερες από αυτές δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία. Για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ερευνών εντοπισμού και διάσωσης, όπως έγινε γνωστό, ο ΟΗΕ ζήτησε να αναλάβει η Ολλανδία την εποπτεία των ερευνών από τους ξένους διασώστες που έχουν σπεύσει στη χώρα.
Παρότι, όπως σημειώνεται, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια εξανεμίζονται με κάθε ώρα που περνάει, η ολλανδική ομάδα που θα αναλάβει τον συντονισμό, είναι ιδιαίτερα έμπειρη και αποτελείται από 62 ειδικούς στην έρευνα και διάσωση σε κατοικημένες περιοχές και 8 εκπαιδευμένους σκύλους.
Οπως σχολίασε πάντως η αξιωματούχος της κυβέρνησης Λίλα Μάνι Πάουντελ, «χρειαζόμαστε απεγνωσμένα κι άλλη εξειδικευμένη παροχή βοήθειας από το εξωτερικό για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση». Στο κεντρικό Κατμαντού πάντως γίνονται κάποιες πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή της ομαλότητας, καθώς τα λεωφορεία ξεκίνησαν και πάλι μερικά δρομολόγια και οι ελάχιστοι πλανόδιοι έστησαν εκ νέου τους πάγκους τους.
 
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ
 
Αγνοείται από το Σάββατο η τύχη 250 πεζοπόρων
 
Παρά τη θετική εξέλιξη για τους 350 ορειβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στα καταφύγια του Εβερεστ από τις χιονοστιβάδες που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ του Σαββάτου, οι οποίοι έπειτα από πολύωρες προσπάθειες διεσώθησαν, η τύχη περίπου 250 πεζοπόρων σε μια άλλη διαδρομή δεν είναι ακόμη γνωστή.
Στο Εβερεστ η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών στέφθηκε με επιτυχία, παρότι τα τρία ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν μόνο δύο θέσεις το καθένα. Σημειώνεται εδώ ότι 18 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους από τις χιονοστιβάδες που κατέβηκαν με 300 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στα καταφύγια.
Τουρίστες
 
Από την άλλη, στο χωριό Γκονταταμπέλα στην περιφέρεια Ράσουα, από το οποίο περνάει ένα δημοφιλές μονοπάτι για πεζοπορία, η χιονοστιβάδα που το σάρωσε σκέπασε κάθε ίχνος των περίπου 250 πεζοπόρων που βρίσκονταν εκεί τη στιγμή της καταστροφής.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ουντάβ Μπαταράι, όλοι οι πεζοπόροι, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να βρίσκονται και ξένοι τουρίστες, αγνοούνται, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους. Οπως ανέφερε ο Μπαταράι: «Η περιοχή αυτή είναι ένα φυσικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Προσπαθούμε να τους διασώσουμε, όμως η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες». Το χωριό βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα βόρεια του Κατμαντού στο εθνικό πάρκο Λανγκτάνγκ.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ