Το Βερολίνο ρίχνει τους τόνους μετά τις αντιδράσεις Γαλλίας-Ιταλίας

15.57
Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξήρε τη Δευτέρα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας και της Ιταλίας και κορυφαία στελέχη της είπαν πως και το Βερολίνο οφείλει να κάνει περισσότερα, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους μετά τις «επισημάνσεις» της Άνγκελα Μέρκελ που προκάλεσαν  εκνευρισμό στους εταίρους της.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν κυρίως τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Προσερχόμενος για τις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο.
 
«Εάν δείτε τις ειδήσεις και το τι έχει γίνει στις χώρες τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της, η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς», τόνισε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους.
 
«Βρισκόμαστε όλοι στον σωστό δρόμο και στη Γερμανία πρέπει επίσης να καταβάλουμε μια προσπάθεια», πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην εφημερίδα Die Welt, η Μέρκελ κάλεσε την Ιταλία και τη Γαλλία να θέσουν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα ενόψει της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του εάν και κατά πόσον τα σχέδια προϋπολογισμού τα οποία της υπέβαλαν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κρατικά χρέη.
Γαλλία και Ιταλία αντέδρασαν έντονα στα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου. «Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον ευρωπαίο ηγέτη, αλλά διότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία», απάντησε την Κυριακή το βράδυ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
 
«Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό», δήλωσε ο Σάντρο Γκότσι, ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
 
Η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει έως τις αρχές Μαρτίου εάν και κατά πόσον η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος. Δυνητικά, θα μπορούσε να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
 
Αλλά με το 2014 να οδεύει προς το τέλος και τα προβλήματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή να χαρακτηρίζονται πολύ μεγάλα, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη πιστεύουν πως η καθυστέρηση αυτή ουσιαστικά αποφασίστηκε για να δοθεί μια ευκαιρία στο Παρίσι και στη Ρώμη να περάσουν σύντομα νόμους, ώστε η Κομισιόν να μην επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε βάρος των δύο κρατών.
 
«Το κυρίαρχο είναι ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να κινηθούν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο Σόιμπλε.
 
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε στη Γαλλία και στην Ιταλία ότι πρέπει να ακούσουν με προσοχή αυτό που ανακοίνωσε η Επιτροπή, ειδικά ότι πρέπει να εξεταστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
 
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τροποποίησε διστακτικά το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του μετά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους περίπου 4,5 δισεκ. ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ. Αλλά με την τρίτη τη τάξει οικονομία της ευρωζώνης να παραμένει σε ύφεση και την ανεργία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, ο Ρέντσι θα προτιμούσε να αποφύγει τις περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών.
 
Η Γαλλία εξάλλου είχε αρχικά δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της εντός του ορίου του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ το 2013, αλλά πλέον αναγνωρίζει πως δεν θα επιτύχει τον στόχο αυτό πριν από το 2017.

tovima.gr