Το Φράγμα του Ταυρωνίτη το 2ο μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα – “Να προχωρήσουν οι διαδικασίες”

14.22

Η Διυπουργική επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του Φράγματος του Ταυρωνίτη σε ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων ευρώ όπως είναι γνωστό και τώρα πρέπει να ανατεθούν πρόσθετες μελέτες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των φραγμάτων στον Ντεριανό και Σεμπρωνιώτη ποταμό ώστε να μη γίνουν οι αστοχίες του παρελθόντος όπως στο Φράγμα Βαλσαμιώτη.

Το δίδυμο Φράγμα των 25 εκατομμυρίων κυβικών να θυμίσουμε πως θα χρησιμοποιείται για την άρδευση περιοχών του Δήμου Πλατανιά και περιοχών του Δήμου Κισάμου μέχρι τον Πλάτανο. Παράλληλα θα αποδεσμευτούν και μεγάλες ποσότητες για την υδροδότηση των περιοχών αυτών.

Το Φράγμα του Ταυρωνίτη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο μέσω ΣΔΙΤ στη χώρα μετά το Φράγμα του Ενιπέα στους πρόποδες του Ολύμπου.

Το έργο της κατασκευής του Φράγματος του Ταυρωνίτη είχε οραματιστεί το 1992 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  αλλά τότε στο δίλλημα που τέθηκε νίκησε το Φράγμα Βαλσαμιώτη. Τόσο ο Ανιπεριφερειάρχης Χανίων όσο και οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Κισάμου ευελπιστούν οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα για την κατασκευή του έργου.

Εν τω μεταξύ, με τη λειτουργία και της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού αξιοποιείται το υδάτινο δυναμικό της περιοχής.