Το ΙΤΕ μπαίνει στον χορό της παραγωγής φαρμάκων mrna για χρόνιες φλεγμονές

17.46

Ένα βήμα παρακάτω στη διασύνδεση της γνώσης από την έρευνα με την καθημερινότητα των ανθρώπων κάνει το ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, αφού υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δράσεων δηλαδή φαρμάκων τύπου mrna τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις χρόνιες φλεγμονές  οι οποίες προκαλούνται από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκίνο.

Στον τομέα αντιμετώπισης των γενετικών βλαβών το ΙΤΕ έχει εμπειρία 25 ετών τονίζει ο κ. Γαρίνης αλλά σε ότι αφορά την rna τεχνολογία ασχολείται το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας τα τελευταία 3 χρόνια. Στο επίκεντρο της έρευνας είναι τα σύνδρομα νευροεκφυλισμού.

Η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen θα χρηματοδοτήσει το εργαστήριο γενωμικής αστάθειας των θηλαστικών με επιβλέποντα τον καθηγητή Γιώργο Γαρίνη για την ανάπτυξη νέων αντιφλεγμονωδών mRNA φαρμάκων.

Το πότε τώρα θα μπορεί ένας ασθενείς με πάρκινσον ή με πόνους λόγω φλεγμονών σε νεύρα να παίρνει τα συγκεκριμένα φάρμακα οι ερευνητές το τοποθετούν με πρώιμα στάδια αφού όμως έχει παρουσιαστεί πρόβλημα και όχι προληπτικά.

Προς το παρόν τα πειράματα γίνονται σε ποντίκια τα οποία δείχνουν καλά αποτελέσματα όπως λένε οι ερευνητές.