Το ΙΤΕ ψάχνει τη φρεσκάδα των ψαριών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

17.44

Πόσο φρέσκα είναι τα ψάρια που τρώμε; Μπορεί κάποιος να το αποδείξει; Οι περισσότεροι το κρίνουμε εμπειρικά, από την ελαστικότητα, τα μάτια και τη μυρωδιά. Η επιστήμη έχει την απάντηση και συγκεκριμένα το ΙΤΕ, που σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, το Ερευνητικό κέντρο Αθηνά και το τμήμα Αλιείας του πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξαν τη διαστημική τεχνολογία ενός φασματογράφου σε μια εφαρμογή για να δείχνει το πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι.

Η κάμερα του «Fresqoο», είναι το πρώτο βήμα από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ για το εργαστήριο τσέπης που είναι ένα όραμα ετών.

Το φρέσκο μπορεί να ελέγξει 10 είδη ψαριών που κυριαρχούν στις ελληνικές θάλασσες όπως είναι η σαρδέλα, η τσιπούρα, τα λαβράκι, το φαγκρί, ο ροφός.

Προς το παρόν δε μπορεί ο καθένας από μας να έχει για παράδειγμα στο κινητό του την εφαρμογή φρέσκο αφού ο εξοπλισμός κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ αλλά ιχθυόσκαλες, έμποροι και σούπερμάρκετ που διαχειρίζονται τεράστιες ποσότητες θα μπορούσαν να έχουν τον εξοπλισμό για τις συμφωνίες στην τιμή, αλλά και οι υπηρεσίες ελέγχου της δημόσιας υγείας.

Ως ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η πιστοποίηση εστιατορίων για την φρεσκάδα των ψαριών που προσφέρουν στους πελάτες.