Το ναι το Άνθιμου στο δημοψήφισμα και η αντίδραση του ποιμνίου

13.21

«Εγώ θα ψηφίσω παραμονή στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα θα είναι συμφορά», είπε στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα τάχθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο κήρυγμα που έκανε από τον άμβωνα την Κυριακή, και προκάλεσε την αντίδραση μερίδας πιστών που ήταν υπέρ του "όχι".

Συγκεκριμένα, όταν ο μητροπολίτης Ανθιμος ξεκίνησε το κήρυγμά του προς τους πιστούς, μετά το τέλος της λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, έκανε αναφορά και στο δημοψήφισμα, λέγοντας: "Προσοχή, προσευχή, ελπίδα. Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είναι απόλυτο δικαίωμά σας. Εγώ έχω το δικαίωμα, μία φορά να πω μία εξομολόγηση. Εγώ θα ψηφίσω Ευρώπη. Έχει τρωτά…».

Πριν ολοκληρώσει τη φράση του, ένας πιστός πετάχτηκε και φώναξε «Οχι, όχι», προκαλώντας αρχικά αμηχανία στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης, που, προς στιγμήν, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανέβασε στο YouTube ο χρήστης protoplano.gr, φάνηκε κάπως αμήχανος, απευθυνόμενος προς τους ιερείς που τον συνόδευαν, αναρωτήθηκε: «Τώρα είναι όχι ή εναντίον αυτού;».

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Άνθιμος υποστήριξε την επιλογή και παρότρυνε τον κόσμο να ψηφίσει όποια κι αν είναι η επιλογή του: «Εγώ θα ψηφίσω παραμονή στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα θα είναι συμφορά», είπε και προσέθεσε: «Είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά "όχι" να μην ψηφίσετε. Αυτό είναι παράπτωμα, είναι αποφυγή. Να ψηφίσετε όλοι, ελεύθερα όπως θέλετε. Εγώ είπα την άποψή μου για το τι θα ψηφίσω, και δε ζητώ από κανέναν σας να πειθαρχήσει».

Σε άλλο σημείο, είπε: «Λένε θα δοκιμαστούμε. Βέβαια θα δοκιμαστούμε. Και η Εκκλησία δοκιμάζεται συνεχώς. Δεν πολιτικολογούμε από άμβωνα. Δεν πολιτικολογώ. Είναι θέμα υπάρξεως του λαού και της πατρίδας μας. Έχουμε δικαίωμα να πούμε την άποψή μας. Πρέπει να μείνουμε οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να φύγουμε. Πού θα πάμε; Οι μόνοι που είναι μαζί μας από πλευράς πίστης και είναι δυνατοί είναι οι Ρώσοι. Καλοί και χρυσοί, έχουμε καλές σχέσεις. Αλλά η ηγεσία τους δεν παρέχει εγγυήσεις ότι μπορεί να διασφαλίσει στην Ελλάδα έστω και μέρος από αυτά που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ποιος θα ενισχύσεις, ποιος θα δανείσει έναν ο οποίος πτώχευσε γιατί έχασε ό,τι είχε και δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει όσα είχε δανειστεί; Γι’αυτό πρέπει να μείνουμε εκεί. Βλέπω μια τέτοια τάση, ακόμη και σε μια χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού. Οι πολιτικοί μας έκαναν λάθη και ο λαός έκανε λάθη. Ας τους φωτίσει όλους ο Θεός, πιστεύουν δεν πιστεύουν».

toratora.gr