Το ΠΑΓΝΗ για τις συνθήκες εργασίας των πρακτικάριων σπουδαστών

07.36

“Κάθε χρόνο σε όλα τα νοσοκομεία, όπως και στο ΠαΓΝΗ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση δεκάδες νέοι υπό καθεστώς μαθητείας – κατάρτισης από Δημόσια ΙΕΚ και σχολές μαθητείας είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε του ΟΑΕΔ.
 

Είναι κοινό μυστικό ότι οι σπουδαστές αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε διάφορα πόστα και εργάζονται είτε εντελώς απλήρωτοι είτε με μισθό-χαρτζιλίκι, πολλές φορές και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους, με κριτήριο να καλύπτονται τα κενά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Παράλληλα καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα διαβίωσης και μεταφοράς τους, αφού το επίδομα, όποτε και αν δίνεται, δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Κάποιοι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που απευθύνονται στις σχολές κατάρτισης στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία, αναγκασμένοι να αλλάζουν δύο και τρεις φορές αντικείμενα σπουδών αφού τις περισσότερες φορές το πτυχίο τους ισοδυναμεί με εισιτήριο για την ανεργία.
 

Με αφορμή καταγγελία σπουδάστριας στο σωματείο μας, χρειάζεται για άλλη μια φορά να αναδείξουμε το πρόβλημα διαγραφής των σπουδαστών που κάνουν πρακτική άσκηση από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές σε αυτές τις σχολές λόγω της ιδιότητάς τους, χάνουν το δικαίωμα να παραμένουν εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ παρά το ότι η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου τους και εργάζονται είτε αμισθί είτε με ένα ελάχιστο αντίτιμο που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΟΑΕΔ.
 

Αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο, άλλωστε η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» είναι κοινή ανάγκη των εργοδοτών και κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Οι ανάγκες των σπουδαστών για πρακτική άσκηση στο αντικείμενό τους, η ουσιαστική εκπαίδευση, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με μισθό και ασφάλιση και το πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη εργασία, περνάνε σε τελευταία μοίρα και θυσιάζονται στο βωμό της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων.
 

Η πολιτική επιλογή εξασφάλισης των κερδών δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία με εργαζόμενους εξουθενωμένους, φοιτητές και σπουδαστές να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας των νοσοκομείων.
 

Οι σπουδαστές σε μαθητεία και κατάρτιση είναι τα παιδιά των συναδέλφων μας, οι αυριανοί συνάδελφοί μας που καθημερινά ζουν την εκμετάλλευση.
 

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ τους καλεί να συσπειρωθούν στο πλάι του διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών τους με ευθύνη του κράτους.

Διεκδικούμε:
 

-ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ κανείς Σπουδαστής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι να καλυφθεί η αυτονόητη ανάγκη για την πληρωμή της πρακτικής άσκησης.

-Δωρεάν κάρτα για μετακίνηση όλων των καταρτιζόμενων.
 
-Χρηματοδότηση όλων των σχολών με ευθύνη του κράτους για κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.
 
-Πρακτική άσκηση στην ειδικότητα, με ασφάλιση και πληρωμή με βάση τον κατώτερο μισθό, στο ύψος των αναγκών.
 
-Να γίνει αίτημα όλων των σωματείων να καταργηθεί το καθεστώς της μαθητείας ως τζάμπα εργασία και κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας“.