Το πιο κρίσιμο Eurogroup: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, λέει ο Ντάισελμπλουμ

16.08
 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάζουν από τις 4 προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση ώστε Αθήνα και εταίροι να ξεκινήσουν και πάλι να διαπραγματεύονται και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit. 
 
Όπως αποφασίστηκε της κανονικής συνεδρίασης θα προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ., ενώ σύμφωνα με τη γαλλική Figaro αυτή την ώρα o Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντάται με τον Μισέλ Σαπέν. 
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. Το ίδιο και ο Ισπανός ομόλογός του, Ντε Γκίντος. 
 
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, αλλά όπως τόνισε ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
 
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε στο να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».
 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για να ανοίξει η συζήτηση βιωσιμότητας του χρέους.
 
Παράλληλα, είπε ότι η αποστολή της ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά των ελληνικών αρχών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.
 
Έκανε ακόμη λόγο για σημαντική μέρα για την Ευρώπη και σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο ίδιος, όπως είπε, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.
 
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι από την αρχή ο στόχος ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη».
 
Πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εμπιστοσύνη είναι καθοριστικός παράγοντας.
 
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος ότι η Ελλάδα έδωσε αυτό που της ζητήθηκε και ότι πρέπει να δούμε τώρα πώς θα ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνονται. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει κάποια εγγύηση για την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να νομοθετηθούν.Ο Αυστριακός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν είχε τελειώσει κανονικά το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι θα ανέρχεται σε 72 δισ. ευρώ.
 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν έκανε καθόλου δηλώσεις, ούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
 
Η διαδρομή σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιερκάρλο Πάντοαν, επανέλαβε κ εκείνος ότι στόχος του Eurogroup είναι αξιολογήσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Λακωνική ήταν η δήλωση του Εσθονού υπουργού Οικονομικών, Σέστερ, ο οποίος σημείωσε ότι «Παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα».
 
Καταστροφικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Νούναν, τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη. Xρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. «Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε ο Ιρλανδός υπουργός.
«Η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά» τόνισε και εξήγησε ότι πρέπει να εξεταστεί αν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές. 
 
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο υπουργός της Ολλανδίας.
 
«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.
 
Η Αθήνα έχει θέσει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τα όσα είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση εξελέγη με πλατφόρμα η οποία αντιβαίνει τις σημερινές προτάσεις, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες αντιφάσεις. «Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση» είπε καθιστώντας σαφές ότι «το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα βήμα».

Protothema.gr