Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2014-2015

20.04

H πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση του βαγκνερικού αριστουργήματος Τριστάνος και Ιζόλδη, η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη, η νέα παραγωγή μπαλέτου Το χαμόγελο της Τζοκόντας σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και Η πονηρή αλεπουδίτσα του Γιάνατσεκ σε συνεργασία με τις όπερες της Ουαλίας και της Σκωτίας δίνουν τον τόνο στον προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015.

Το πανόραμα της νέας σεζόν παρουσιάστηκε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στο θέατρο Ολύμπια παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, μελών του Δ.Σ αλλά και εκπροσώπων του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν άκρως δυναμική για την ΕΛΣ αφού πέραν όλων των άλλων κατ' επανάληψη απασχόλησε θετικά κορυφαία διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε ορισμένα οικονομικά δεδομένα. Οι πληρότητες της ΕΛΣ σε θέατρο Ολύμπια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και Ηρώδειο κυμάνθηκαν μεταξύ 70%-90%. Επιπλέον, για μια ακόμη χρονιά, τα έσοδα των εισιτηρίων πλησίασαν κατά πολύ το κόστος των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, το κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος της σεζόν 2013-2014 ενώ είχε προϋπολογιστεί στα 3.755.000 ευρώ, τελικά ανήλθε στα 2.809.578 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια έφτασαν τα 2.478.607 ευρώ, δηλαδή μόλις 330.971 ευρώ λιγότερα από το κόστος.

«Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τεράστια μείωση της επιχορήγησης δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα» συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης. «Αντιθέτως – εξήγησε – πρέπει να σας πούμε ευθέως ότι η μείωση από τα 16.800.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ έχει φέρει πολύ κοντά μας τον εφιάλτη των ελλειμμάτων».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ανακοίνωσε ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2014 το συσσωρευμένο χρέος της Λυρικής – το οποίο πριν από λίγα μόλις χρόνια έφτανε τα 17.000.000 ευρώ και είχε απειλήσει σοβαρά τον οργανισμό με λουκέτο- μηδενίστηκε.

«Κι όμως, παρά τις τεράστιες προσπάθειές μας για επαναφορά της επιχορήγησής μας τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 13,5 εκατομμύρια, αυτό στάθηκε μέχρι στιγμής αδύνατο. Και έτσι, από τον Φεβρουάριο και μετά το έλλειμμα μας αργά αλλά σταθερά αρχίζει να παράγεται ξανά» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στη συνέχεια υπενθύμισε την δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η επιχορήγηση του 2014 δεν θα είναι μικρότερη απ΄αυτή του 2013. «Κι όμως φτάσαμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας μέσα στο επόμενο δίμηνο…» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η Λυρική Σκηνή «αξίζει να σωθεί και θα σωθεί».

«Η Πολιτεία θα συμβάλει, ώστε η Λυρική Σκηνή να μην σκοντάψει σε αυτή τη σταθερή, ανοδική πορεία που έχει ακολουθήσει και αγκαλιάζεται από ολοένα και περισσότερο κόσμο. Το βασικό κριτήριο για να στηρίξει η πολιτεία ένα φορέα είναι η επίδοσή του, η χρησιμότητά του, δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από πέρσι. Αυτό πρέπει να το ενστερνιστούν και οι διοικήσεις των φορέων. Η Λυρική Σκηνή έχει μια τέτοια διοίκηση, η οποία μας έχει προλάβει και φυσικά δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

«Εκκρεμεί ένα εκατομμύριο που θα δοθεί σύντομα, εκκρεμεί και ένα ποσό από το αποθεματικό του κράτους και εκκρεμεί και η συνεννόηση που θα κάνουμε με το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα γίνει πριν την κρίσιμη ημερομηνία του Νοεμβρίου και για το τρέχον έτος και για το επόμενο έτος. Δεν είμαστε κυνηγοί συμπάθειας προσπαθούμε να σώσουμε αυτά που αξίζουν να σωθούν και είμαστε εδώ σε κάτι που αξίζει να σωθεί και δεν θα το θέσουμε σε διακινδύνευση» συμπλήρωσε.

Με δεδομένη την επικείμενη μετάβαση της ΕΛΣ στη νέα της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της πρώτης σεζόν 2016-2017, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς, όπως είπε, προετοιμάζεται η μετάβαση.

   
«Μέσα στο καλοκαίρι  μάλιστα- είπε παρακάτω ο κ. Μιχαηλίδης- το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να κάνει μεγάλη δωρεά στην ΕΛΣ για τις δύο επόμενες σεζόν. Έτσι θα μας δοθούν 2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2014-2015 και 2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2015-16 προκειμένου να προωθηθούν και να προχωρήσουν μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του οργανισμού και την μετάβαση στο νέο κτίριο».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, η σεζόν θα ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου με την δημοφιλή όπερα του Μότσαρτ Έτσι κάνουν όλες.

Γενικότερα, τον τόνο δίνουν πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα αλλά και νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «θα προκαλέσουν συζητήσεις».