Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές – Ποια θα είναι η αύξηση στην τιμή του

15.52

Τουλάχιστον 20 λεπτά ακριβότερο αναμένεται να είναι το κόστος για το μισό κιλό ψωμί για τους καταναλωτές. Κατά μέσο όρο η τιμή του κιλού στα Χανιά, κυμαίνεται στα 2, 40 λεπτά και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες οι αρτοποιοί σκέφτονται τους τρόπους που θα καλύψουν το 60% της αύξησης στα άλευρα. Μπορεί τώρα κάποιος να βρίσκει τα 500 γραμμάρια στο 1 ευρώ και 20 λεπτά, όμως το επόμενο διάστημα ή δε θα βρίσκει αυτήν την τιμή ή η φρατζόλα θα ζυγίζει λιγότερο.

Η αύξηση στα ψωμιά με ειδικά άλευρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ήδη υπάρχουν ψωμιά που ξεπερνούν τα 4 ευρώ το κιλό. Ο αρτοποιός σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου πρέπει  για να φτιάξει ένα ψωμί να πληρώσει παραπάνω εκτός από τα άλευρα, στο ρεύμα, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη αλλά και σε όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.

Στην κυβέρνηση λένε πάντως πως η Ελλάδα θα προμηθεύεται μαλακό σιτάρι από την Ρουμανία, την Βουλγαρία και τον Καναδά μέσω Ιταλίας, ωστόσο οι καταναλωτές ήδη κόβουν τα παραπάνω καθώς δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις.

Σίγουρα για τους αρτοποιούς το κέρδος θα είναι μηδαμινό λένε οι συνδικαλιστές καθώς τα τελευταία χρόνια η τιμή του ψωμιού έχει ήδη αυξηθεί κατά 20%.