Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και δομών στην Περιφέρεια Κρήτης

06.47
Στόχος της αναδιάρθρωσης όπως τονίσθηκε, είναι να ανταποκριθεί η αστυνομία στις απαιτήσεις της εποχής και η διαβούλευση επί του σχεδίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.Μεταξύ άλλων, προβλέπονται  σε κάθε νομό  επιμέρους αλλαγές (π.χ. το αστυνομικό τμήμα Καστελλίου εντάσσεται στο αστυνομικό τμήμα Αρκαλοχωρίου και μετονομάζεται σε Α.Τ. Μινώα Πεδιάδος).Επίσης προτείνεται η αναβάθμιση του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου στο οποίο θα εντάσσεται και το Β’ Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμη ενισχύεται το αστυνομικό τμήμα Αγίου Μύρωνα, με ευθύνη την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, του Προφήτη Ηλία και χωριών του δήμου Ηρακλείου, ενώ στα Χανιά προβλέπεται μεταξύ άλλων η συγχώνευση του ΤΑΕ Χανίων με το ΤΑΕ Αποκορώνου, με έδρα τη Σούδα.Ακόμη, σύμφωνα με το προσχέδιο, τα αστυνομικά τμήματα Βιάννου και Ανωγείων μετατρέπονται σε σταθμούς, ενώ στα Χανιά προβλέπεται ίδρυση τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων, και σε Ηράκλειο και Χανιά προτείνεται η ίδρυση αυτοτελών υπηρεσιών άμεσης δράσης.

Ο κ .Αναγνωστάκης σημείωσε πως στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να υπάρχει αστυνομικός σε κάθε γωνιά της Κρήτης, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, «μετά το ΠΔ, το οποίο θα εγκρίνει και θα νομοθετεί στην ουσία, το εγχείρημα, θα ακολουθήσει η κανονιστική διαταγή του Αρχηγού που θα διευθετεί τρία σημαντικά ζητήματα:

Το πρώτο είναι οι εδαφικές αρμοδιότητες των νέων υπηρεσιών μας δηλαδή των νέων αστυνομικών δομών. Το δεύτερο θα είναι η ανακατανομή των οργανικών θέσεων και το τρίτο και το σπουδαιότερο, το προσωπικό που εξοικονομούμε από τις συγχωνεύσεις στο ισχυρό μεγάλο αστυνομικό τμήμα, θα παραμένουν στην ίδια περιοχή και δεν πρόκειται να μετακινηθούν».

Ακόμη, ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι «σε βάθος χρόνου δύο έως τριών ετών, θα υπάρξει μια συνολική ρύθμιση για το ζήτημα μιας ισοκατανομής και όχι ανισοκατανομής».

Στο μεταξύ, αντιδράσεις στο προτεινόμενο σχέδιο υπήρξαν από δημάρχους, για το ότι αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν στην περιοχή τους, είτε υποβαθμίζονται, είτε αποδυναμώνονται – ενώ οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων των νομών της Κρήτης, αντιδρούν στον σχεδιασμό, εκτιμώντας ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι συνθήκες που οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πράξη.