Το σχέδιο για τη μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα

09.53
Επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ προωθεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μια προσπάθεια η Κομισιόν να απαντήσει στις ιδιαίτερα αυξημένες ροές που καταγράφονται σε ανατολική και κεντρική Μεσόγειο.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος δρομολογεί σήμερα πρόταση προς τα κράτη-μέλη για ενεργοποίηση μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και μετεγκατάσταση προσφύγων από τις βασικές χώρες υποδοχής, σε συνέχεια όσων είχαν προβλεφθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το προσχέδιο προβλέπει μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο και ειδικότερα περίπου 16.000 από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, με την Ελλάδα να διεκδικεί αύξηση του αριθμού που την αφορά σε 30.000 άτομα τον χρόνο.
Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, το προσχέδιο της πρότασης, που πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, εντάσσει στο πρόγραμμα όσους θα περνούν τα σύνορα από την έναρξη ισχύος της απόφασης και μετά. Το ίδιο προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, προβλέπει πως Ελλάδα και Ιταλία θα πρέπει να βελτιώσουν τα συστήματα επεξεργασίας αιτούντων ασύλου και επιστροφών, και ενδεχόμενη αποτυχία θα σημαίνει αναστολή μέχρι και έξι μήνες της διαδικασίας.
 
Σήμα κινδύνου
 
Στο μεταξύ, η Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου, με το Αιγαίο να έχει δεχθεί από την αρχή του χρόνου και μέχρι χθες 37.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό αυξημένο κατά 760% σε σχέση με πέρυσι. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», δήλωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος από την Αθήνα, μετά το τέλος διυπουργικής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, οι συναρμόδιοι αν. υπουργοί Θ. Δρίτσας, Γ. Πανούσης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση μέσα στην κρίση», τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας λόγο για «ανυπέρβλητες δυσκολίες, που προκύπτουν από τον συνδυασμό της έντασης των ροών και του χρηματοδοτικού κενού σε ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι με δική μας ευθύνη».
Η ίδια χαιρέτισε τις «έστω και δειλές» αναφορές που γίνονται, κατόπιν πίεσης της χώρας μας, για μετεγκατάσταση. Στη σύσκεψη η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης, άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων εν όψει αυξημένων ροών και χρηματοδοτικού κενού, άμεση ενίσχυση σε μέσα για διάσωση, υποδοχή, ταυτοποίηση, άσυλο. Η μετεγκατάσταση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ατζέντα, προβλέπει δύο βασικά κλειδιά για την ποσόστωση: τον πληθυσμό της χώρας και το ΑΕΠ. Αυτά αναμένεται να καθορίσουν κατά 80% πόσους πρόσφυγες θα κληθεί να πάρει η κάθε χώρα, ενώ ρόλο θα παίξουν η ανεργία και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη απορροφήσει.
Οι αντιδράσεις δεν λείπουν. Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που μαζί με τη Γερμανία θα κληθούν να υποδεχτούν τους περισσότερους (πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 9.000 η Γερμανία, 6.700 η Γαλλία και 4.200 η Ισπανία) έχουν ήδη προβάλει αντιρρήσεις, ενώ απέναντι στέκονται και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Πληροφορίες ήθελαν τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς η κατεύθυνση είναι το μέτρο να είναι υποχρεωτικό. Το προσχέδιο προβλέπει κονδύλι 6.000 ευρώ για κάθε μετακινούμενο.
 
Ικανοποίηση
Η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς «για πρώτη φορά εντός ΕΕ γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα λόγω αδυναμίας διαχείρισης των διαρκώς αυξανόμενων ροών», προσθέτοντας πως «δίνουμε έναν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να μπορέσουμε στοιχειωδώς να διαχειριστούμε την κατάσταση». Η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου προβλέπει και μεταφορά 20.000 προσφύγων σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών από τρίτες χώρες προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ με νόμιμες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν τα ναυάγια και οι θάνατοι.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ