Το σεξ είναι εξίσου εθιστικό με τον τζόγο!!!

17.45

Όταν πρόκειται για τον εθισμό ενεργοποιείται η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται το μεσομεταιχμιακό σύστημα ανταμοιβής και βρίσκεται κοντά σε περιοχές που εμπλέκονται με τα συναισθήματα , τον πόνο και τη λήψη αποφάσεων.Γι’αυτό και το σεξ…μπορεί να γίνει εθιστικό…

Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή της ντοπαμίνης και των φυσικών οπιοειδών όταν κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, εθίζοντας το σώμα μας. Για παράδειγμα οι εθισμένοι απο τα ναρκωτικά, είναι όμηροι των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Εδώ όμως υπάρχει άλλη μία παγίδα: ορισμένες συμπεριφορές μπερδεύουν το σύστημα ανταμοιβής, με αποτέλεσμα να γίνεται τόσο εθιστικό όσο τα ναρκωτικά.

Σε γενικές γραμμές , οι επιστήμονες έχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις εθιστικές συμπεριφορές από ό, τι έχουν για την κοκαΐνη , την ηρωίνη ή το αλκοόλ.

Για τους αρχάριους, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί που τελειώνει η κανονική συμπεριφορά και που αρχίζει ο παθολογικός ψυχαναγκασμός και η «εξάρτηση».

Όπως αναφέρει η Huffington Post, ο Δρ Reef Karim , ιδρυτής του Κέντρου Ελέγχου, μίας κλινικής αποκατάστασης στο Μπέβερλι Χιλς που ειδικεύεται στη βοήθεια των ασθενών με προβλήματα συμπεριφοράς , έγραψε ένα βιβλίο εξηγώντας λεπτομερώς ποιες συμπεριφορές έχουν τα πιο επιστημονικά στοιχεία για να θεωρηθούν εθιστικές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι 5 επικρατέστεροι ψυχολογικοί εθισμοί είναι:

Ο τζόγος
Το σεξ
Το φαγητό
Το διαδίκτυο
Τα ψώνια (shopping)