Το Ισραήλ προειδοποίησε κατοίκους περιοχών στη Γάζα να αποχωρήσουν

09.43
Ιερουσαλήμ
Να φύγουν από περιοχές στη Γάζα που κοντά στη διαχωριστική γραμμή με τα ισραηλινά εδάφη προειδοποίησε το Ισραήλ τους κατοίκους δύο κοινοτήτων ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, όπως και οι ρουκέτες της Χαμάς. Επλήγησαν σπίτια ανώτατων στελεχών της Χαμάς. Στο Κάιρο ο παλαιστίνιος πρόεδρος για διαβουλεύσεις επί της αιγυπτιακής πρότασης.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι συνολικά πάνω από 100.000 κατοίκους των περιοχών Ζεϊτούν και Σουατζαίγια της Πόλης της Γάζας λαμβάνουν αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες τους δίνεται η οδηγία να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η ισραηλινή επιχείρηση Protective Edge έχει περάσει πλέον στη δεύτερη εβδομάδα της, με τις επιδρομές να συνεχίζονται με πλήρη ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναλόγως συνεχίζει και η Χαμάς τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς ισραηλινές περιοχές και το πρωί της Τετάρτης.

Ο μέχρι τώρα αριθμός των νεκρών στη Γάζα φτάνει τους 202. Σε αυτούς προστίθεται και ο πρώτος Ισραηλινός που σκοτώθηκε από οβίδα της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νέας αναζωπύρωσης, ένας 37χρονος που έχασε τη ζωή του στο πέρασμα του Ερέζ.

Πλήγματα σε σπίτια ηγετών της Χαμάς – στο Κάιρο ο Αμπάς

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές επιδρομές είχαν πλήξει αριθμό σπιτιών ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Γάζα. 

Ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν τα σπίτια του αρχηγού της «Ισλαμικής Τζιχάντ» Αμπντουλάχ αλ Χαράζιν, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Χαμάς Φατχί Χαμάντ, του πρώην βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ Ασκάρ και του ηγετικού στελέχους της Χαμάς Μαχμούντ αλ Ζαχάρ. Τουλάχιστον ο τελευταίος έλειπε από το σημείο την ώρα του πλήγματος.

Την Τετάρτη, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να βρεθεί στο Κάιρο ώστε συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. 

Σκοπός είναι να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για εφαρμογή της αιγυπτιακής πρότασης για παύση πυρός. Η Χαμάς πάντως έχει φανεί αρχικά κατηγορηματικά αντίθεση στην πρόταση, υποστηρίζοντας πως η ίδια αγνοήθηκε εντελώς στην κατάρτισή της. 

Το Κάιρο είχε μεσολαβήσει, επί Μοχάμεντ Μόρσι, για εκτόνωση της κρίσης το 2012, ωστόσο τώρα η Χαμάς θεωρεί λιγότερο φιλική τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία. Στο διπλωματικό παρασκήνιο κινούνται επίσης και η Τουρκία -όπου επίσης θα βρεθεί, μετά τη Αίγυπτο, ο Αμπάς- και το Κατάρ, χωρίς πάντως να φαίνεται ακόμη εκτεταμένη η κινητικότητα σε αυτά τα μέτωπα.

Newsroom ΔΟΛ