Το τελεσίγραφο της FIFA, οι αντιδράσεις, οι διαφωνίες και η επόμενη ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

11.59

Η απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για διακοπή του πρωταθλήματος της Σουπερλίγκας (απότοκη τόσο τον γεγονότων της Τούμπας με την εισβολή Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο στο 90ο λεπτό του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων όλου του τελευταίου διαστήματος των δικαστικών εκκρεμοτήτων), έφεραν αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Μείζονος σημασίας είναι η τοποθέτηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), καθώς αφορά όχι μόνο σε πιθανή τιμωρία αποβολής των συλλόγων από τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και στην εθνική ομάδα.

Η αρμόδια επιτροπή, λοιπόν, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο παρενέβη, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν λυθούν όλα τα προβλήματα , ώστε να επανέλθουν οι εγχώριες διοργανώσεις στην κανονικότητα, τότε θα αποβάλει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τους κόλπους της. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης -και ενδεχόμενη γραμμή μερικής αναδίπλωσης- αποτελεί η προστασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Αναλυτικά η θέση της FIFA:

«H επιτροπή επίβλεψης καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν και τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της ΦΙΦΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα γρήγορα. Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018. Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων, θα υποχρέωνε την ΦΙΦΑ να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή μελών της ΦΙΦΑ, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της ΦΙΦΑ για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της ΦΙΦΑ, συμπεριλαμβανόμενης και της αναστολής της ιδιότητας μέλους της Ένωσης».

Ήδη ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και θα ακολουθήσουν επαφές με τη Λίγκα, την UEFA και τη FIFA. Άλλωστε, κάθε κίνηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς ενώσεις. Επί της ουσίας, η αναβολή δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από έναν περίπου μήνα, ενώ το πρωτάθλημα είναι αδύνατον να επανεκκινήσει χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει οι δικαστικές εκκρεμότητες που πλέον είναι πολλές.

Επιστολή Βασιλειάδη

Με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδηςεξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Οι αντιδράσεις των ΠΑΕ

Από το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισαν και οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων και μη ΠΑΕ, και τα διεθνή επιβαρυντικά σχόλια των ξένων ΜΜΕ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην πλειοψηφία τους οι σύλλογοί μας στέκονται απέναντι στην απόφαση, καθώς φυσικά θα αντιμετωπίσουν τεράστια οικονομική ζημία, αγνοώντας προφανώς τις συνέπειες πιθανής συνέχισης του πρωταθλήματος μέσα σε αυτή την πρωτοφανή ένταση.

Στον ΠΑΟΚ, μέσω ανακοίνωσης μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, διαβεβαίωναν ότι ο Ιβάν Σαββίδης συγκεντρώνει και οργανώνει όλα τα στοιχεία για την προστασία της ομάδας. Την επόμενη ημέρα ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Κυριάκος Κυριάκος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωνε:

«Ο οργανισμός ΠΑΟΚ μπήκε από πολύ νωρίς -τις τελευταίες 15 μέρες φανερά πια- απέναντι σε όλους, όχι με δική μας ευθύνη. Το τι έγινε μετά την πρόθεση ακύρωσης του γκολ και εν βρασμώ, το πως προκλήθηκε αυτός ο… βρασμός, τι είναι δικαιολογημένο και τι αδικαιολόγητο, θα το συζητήσουμε σύντομα. Κανείς δεν απειλήθηκε ή δεν αισθάνθηκε φόβο από τον Σαββίδη ΠΟΤΕ και κανείς δεν τον κατηγορεί γι’ αυτό σήμερα! Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει ένα χρόνο τώρα σε μας, ουδέποτε κάποιος έχει απειληθεί από την πλευρά του ΠΑΟΚ, πολύ περισσότερο από τον ιδιοκτήτη της ομάδας…».

Υπήρξαν επίσης δηλώσεις στήριξης από ποδοσφαιριστές όπως του Κρέσπο στην ισπανική Μarca και του Βιεϊρίνια που ήταν εκείνος που συγκράτησε τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ από την αρχική βούληση του να αποσύρει την ομάδα από το γήπεδο. Ο Γιώργος Σαββίδης με αναρτήσεις του σημείωνε: «Δική σας είναι αυτή η μπανανία, δικό σας αυτό το έκτρωμα. Εσείς το συντηρείτε και χαίρεστε για αυτό, γιατί ζείτε από αυτό. Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη θα μας πει κανείς τι απέγιναν οι καταγγελίες για απειλές προέδρου, τύπου: "Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε τινάξω στον αέρα". Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό παικτών στο “λατρεμένο” μας γήπεδο, οι καταγγελίες για επιθέσεις σε δημοσιογράφους στο ίδιο γήπεδο;».

Η ΑΕΚ από την πλευράτης υπενθύμιζε ότι όλο αυτό το διάστημα κράτησε απόλυτα ήπια στάση, ενώ είχε ζητήσει την διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Aυτή την κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η ΑΕΚ έχει ταυτίσει την ιστορική της πορεία με τις αρχές της συνέπειας και της ευθύνης, τις οποίες τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να υπηρετήσουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με το ποδόσφαιρο. Αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο πληγώθηκε βάναυσα χθες το βράδυ στην Τούμπα, όταν εισέβαλε μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο ο οπλοφορών μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπό τη συνοδεία μπράβων, απειλώντας φανερά τον διαιτητή και τη δική μας ομάδα. Μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, εξευτέλισε την Ελλάδα και θα στοιχειώνει επί πολλά χρόνια το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θυμίζουμε ότι πρώτοι αιτηθήκαμε θεσμικά την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις και λοιδορηθήκαμε για επικοινωνιακό τρικ. Το αίτημά μας απορρίφθηκε και έτσι φτάσαμε στα χθεσινά θλιβερά γεγονότα. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να μην διαμορφώνονται αιφνιδιαστικά οι συνθήκες τέλεσης των αγώνων, όπως συνέβη με τον δικό μας αγώνα στην Τούμπα. Το θράσος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο δικαστής Σκουτέρης, ξενυχτώντας, του έδωσε το διαβατήριο για να κάνει αυτά που όλοι είδαμε. Παρά τον καθολικό ξεσηκωμό των οπαδών μας, αποφύγαμε να πυροδοτήσουμε την ήδη τεταμένη -χωρίς την παραμικρή δική μας συμμετοχή- ατμόσφαιρα και είπαμε «πρώτα το ποδόσφαιρο». Αυτό είναι το δόγμα μας! Είμαστε οι μόνοι που από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος αποφύγαμε το χαρτοπόλεμο των εμπρηστικών ανακοινώσεων, δεν απαξιώσαμε τους θεσμούς και θα επιμείνουμε σε αυτή τη συνειδητή πολιτική. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι ζήτημα ευθύνης. Δεν εκβιάζουμε για το πρωτάθλημα! Διεκδικούμε το πρωτάθλημα! Δεν απαιτούμε! Αγωνιζόμαστε! Θα κατηγορηθούμε για αυτό ή δίκαια αναμένουμε την εφαρμογή των κανονισμών; Θα αρκεστούμε στις εξαγγελίες για ένα νέο πλαίσιο κανόνων ή θα δούμε πρώτα να εφαρμόζεται το υφιστάμενο; Το μείζον δεν είναι να τιμωρηθούν οι παραβατικές συμπεριφορές, που δυσφημούν τη χώρα μας διεθνώς; Οι ευθύνες δεν έχουν ονοματεπώνυμο; Θα ακούσουμε και πάλι από τα χείλη δικαστή να μιλάει για «αστείο πειθαρχικό κώδικα» ή θα εφαρμοστούν οι υφιστάμενες διατάξεις; Θα υπάρξει πάλι παζάρι ή δικαιοσύνη;».

Προπονητής και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ επεσήμαναν με δηλώσεις τους ότι ήταν αδύνατον να βγουν στον αγωνιστικό χώρο για τα τέσσερα τελευταία λεπτά του ντέρμπι, καθώς αισθάνθηκαν τρομοκρατημένοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής.

Τη διαφωνία της για τη διακοπή του πρωταθλήματος εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αναλυτικά: «Διαφωνούμε κάθετα με την διακοπή του Πρωταθλήματος που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έφεραν στο ποδόσφαιρο ανωμαλία και ανομία αντί για εξομάλυνση και εξυγίανση. Άλλωστε όσες φορές διεκόπη το Πρωτάθλημα εξυπηρετούσε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Με τα λουκέτα απλά σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο. Για όλα όσα συμβαίνουν ο Ολυμπιακός θα τοποθετηθεί συνολικά όταν επιληφθούν τα αρμόδια όργανα».

Για συγχωροχάρτι έκανε λόγο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διατυπώνοντας πολύ έντονα τη διαφωνία της με την απόφαση Βασιλειάδη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού, είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρτι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμένο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας. Η απόφαση αυτή, θίγει όλες τις άλλες ομάδες που δεν προκάλεσαν ή δεν μετείχαν στα έκτροπα και διαλύει το πρωτάθλημα, που με τις ενέργειες πολλών αναζητούσε μία νέα ισορροπία. Ταυτόχρονα ζημιώνει ανεπανόρθωτα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων των ομάδων που επιχειρούν με έντιμο και νόμιμο τρόπο, όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διατηρηθούν εντός των πλαισίων που ορίζουν οι κανονισμοί των διεθνών και εγχώριων οργάνων ποδοσφαίρου, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

Την ίδια στιγμή άνοιγε εμφύλιος, με την Παναθηναϊκή συμμαχία να απαντά: «Η Παναθηναϊκή Συμμαχία υπενθυμίζει στο γραφείο τύπου της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ότι εργάζεται στον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο της χώρας και όχι σε γραφείο τύπου Πολιτικού Κόμματος». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Θύρα 13.

H ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα που χθες θα φιλοξενούσε τον Απόλλωνα Σμύρνης, ζήτησε συγγνώμη για την αναβολή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να αγωνιστεί σε κάποια εμβόλιμη αγωνιστική. Ο Απόλλων ανέφερε: "Ποιος θα μας αποζημιώσει κύριοι; Τελικά η μόνη ομάδα που πληρώνει ψυχολογικά και οικονομικά την απόφαση –που διαβάσαμε αλλά επισήμως δεν γνωρίζουμε περίπου τρεις ώρες πριν από την έναρξη του ματς- είναι ο Απόλλων Σμύρνης. Η ομάδα μας βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στα Ιωάννινα για το προγραμματισμένο ματς με τον ΠΑΣ. Σε ένα ταξίδι για το οποίο χρειάστηκε να καταβληθούν χρήματα και που είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επαναλάβουμε στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε πότε. Προφανώς κάποιοι για ακόμα μια φορά αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν με αποφάσεις τους. Αδιαφορούν για τη δική μας οικονομική αιμορραγία που οι ίδιοι κάνουν ακόμα μεγαλύτερη» Καταλήγοντας συμπέρανε ότι ουδείς ενδιαφέρεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Ξάνθη, πάντα αιρετική, τοποθετήθηκε με μια προτροπή. «Ας γίνει το ποδόσφαιρο ημιεπαγγελματικό ή ερασιτεχνικό», εκφράζοντας επίσης την αντίθεσή της στη διακοπή.

Η ΑΕΛ αρκέστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε μια προσωπική δήλωση του Αλέξη Κούγια κατά του Ιβάν Σαββίδη.

Ο αρχηγός του Ατρόμητου, Χαβιέ Ούμπιδες με ανάρτησή του προέβη σε παράκληση στη στρογγυλή θεά: «Αγαπημένη μας μπάλα, μην αφήσεις να σε σκοτώσουν».

Κοινό αίτημα η εφαρμογή νόμων και κανονισμών

Συνολικό αίτημα όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου (που τοποθετήθηκαν με όλους τους διαθέσιμους τρόπους) είναι η πλήρης εφαρμογή από τούδε και εις το εξής , χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, των νόμων και των κανονισμών. Σε κάθε περίπτωση όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι οι εντάσεις και οι παρεκτροπές έφτασαν στο μη παρέκει. Η διαφωνία για τους τρόπους αντίδρασης μπορεί να υπάρχει, αλλά κοινός τόπος όλων πρέπει να είναι η επιστροφή στην προ πάρα πολλών ετών κανονικότητα. Είναι ώρα για σκληρές αποφάσεις από τον δύσκολο δρόμο και όχι μπαλώματα, συμβιβασμοί και μέσες λύσεις που θα εξυπηρετούν μια προφανέστατα αδιέξοδη κατάσταση. Άλλωστε , η προειδοποίηση της FIFA ήταν σαφής. Λύση; Οι μεγάλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να βρουν ένα μίνιμουμ πεδίο συνενόησης, τα αρμόδια όργανα να καταρτίσουν ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο χωρίς περιθώρια ερμηνειών και… παραθύρων και όλοι να κατανοήσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα σπορ που διασκεδάζει. Το πακέτο πρέπει να ξαναγίνει… κανονικό και εν συνεχεία ελκυστικό. Για την ώρα είναι όχι μόνο αποκρουστικό, αλλά και επικίνδυνο.

Πηγή: real.gr