Τουλάχιστον 662 οι νεκροί στο Κομπάνι – εντείνονται οι επιδρομές κατά της ISIS

12.47
Ουάσινγκτον
Οι νεκροί από τις μάχες των τζιχαντιστών με τους Κούρδους που παλεύουν να κρατήσουν το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 662, σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών -χωρίς να συνυπολογίζονται τα θύματα των αεροπορικών πληγμάτων. 

Οι επιδρομές έχουν ενταθεί, με τους Κούρδους να δίνουν στοιχεία για τις θέσεις της ISIS ώστε  τα πλήγματα να είναι ακριβέστερα. Το Πεντάγωνο θεωρεί πως οι τζιχαντιστές έχουν αποδυναμωθεί, αλλά παραμένουν απειλή για την πόλη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στη «συμμαχία προθύμων» υπό τις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε 40 πλήγματα, ρυθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγουμένως.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως η κατάσταση επί του εδάφους είναι ακόμη ρευστή: Οι Κούρδοι παραμένουν στον έλεγχο της πόλης, αλλά με θύλακες υπό τον έλεγχο της ISIS.

Οι επιδρομές, υποστήριξε, έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα των τζιχαντιστών να κινούνται και να ανατροφοδοτούν την ισχύ τους γύρω από την πόλη.  

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής YPG Πολάτ Τζαν είπε στο Reuters ότι οι κουρδικές δυνάμεις δίνουν πληροφορίες στις χώρες που επιχειρούν από αέρος εναντίον της ISIS. 

«Οι ανώτεροι της YPG δίνουν τις θέσεις των τζιχαντιστών στις χώρες και εκείνες πλήττουν αναλόγως» είπε στο πρακτορείο, λέγοντας πως «κάποιοι από τους τζιχαντιστές υποχωρούν, αλλά ανασυντάσσονται και επιστρέφουν, αλλά λόγω του συντονισμού, τα πλήγματα είναι ακριβέστερα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον συντονισμό, λέγοντας πως «δεν έχει λεπτομέρειες».

Ποταμός αίματος για την πόλη

Παράλληλα, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που συλλέγει στοιχεία από το συριακό έδαφος αναφέρει ότι συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 374 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 258 μελών των ομάδων της κουρδικής YPG.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει επίσης τον θάνατο 20 πολιτών, ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των δεκάδων αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Το Πεντάγωνο είχε κάνει την Τετάρτη λόγο για θάνατο «εκατοντάδων» τζιχαντιστών στο Κομπάνι και γύρω από αυτό εξαιτίας των επιδρομών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press