Έτοιμάζεσαι για αεροπορικό ταξίδι με το παιδί; 10 χρήσιμα tips!

22.58

Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται όταν πρόκειται να ταξιδέψει το παιδί τους με αεροπλάνο. Παρόλο που το αεροπλάνο είναι το πιο γρήγορο μεταφορικό μέσο για τον προορισμό μας, έχει κι αυτό τους δικούς του κανόνες για ένα ασφαλές και ομαλό ταξίδι. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει σχετικά με έναν χρήσιμο δεκάλογο!

1.Καταρχήν, η ηλικία του παιδιού δεν είναι αποτρεπτική για ταξίδι με αεροπλάνο. Ένα υγιές παιδί μπορεί να ταξιδέψει ακόμα και από τη γέννησή του. Συνήθως οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν βεβαίωση καλής υγείας από παιδίατρο αν το βρέφος είναι κάτω από 7 ημερών.
2.Ειδικές προφυλάξεις και συμβουλές από τον παιδίατρο χρειάζονται αν το παιδί έχει ωτίτιδα ή παθαίνει συχνά ωτίτιδες ή έχει κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση στα αυτιά ή έχει ιγμορίτιδα ή έχει μπουκωμένη μύτη κ.λπ.

3.Πριν την απογείωση και την προσγείωση ενημερώστε τα μεγαλύτερα παιδάκια γι' αυτό που θα συμβεί ώστε να μην τρομάξουν από τους χαρακτηριστικούς θορύβους που κάνουν οι μηχανές του αεροσκάφους.

4.Κατά τη διάρκεια της απογείωσης/προσγείωσης θηλάστε ή δώστε πιπίλα στα βρέφη για να μην αισθανθούν δυσάρεστο πόνο ή μπούκωμα στα αυτάκια τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά δώστε να μασήσουν τσίχλες ή να φουσκώνουν μπαλόνια.

5.Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται κατά την απογείωση/προσγείωση διότι δεν εξισώνεται καλά η ατμοσφαιρική πίεση στα αυτιά τους επειδή σταματάει η κατάποση.

6.Το φαγητό στα αεροπλάνα είναι συνήθως ακατάλληλο για παιδιά. Φροντίστε εγκαίρως να έχετε μαζί σας προμήθειες κατάλληλες και προσέξτε στο σερβίρισμα διότι συνήθως οι συσκευασίες είναι πολύ ζεστές και υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Επίσης να δίνετε στο παιδί άφθονο εμφιαλωμένο νερό διότι η καμπίνα του αεροσκάφους στεγνώνει και αφυδατώνει τους βλενογόνους του στόματος, της μύτης και των βρόγχων.

7.Βάλτε το παιδί να κάθεται μακριά από τον διάδρομο διότι ενδέχεται να χτυπήσει από περαστικούς ή τα “τρόλει” των αεροσυνοδών. Επίσης τα περίεργα παιδάκια απλώνουν τα χέρια τους.

8.Ενημερώστε τις αεροσυνοδούς αν το παιδάκι σας έχει κάποια ιδιαιτερότητα ώστε να σας βοηθήσουν έγκαιρα σε περίπτωση ανάγκης.

9.Μην απασφαλίζετε τις ζώνες ασφαλείας των καθισμάτων εφόσον το παιδί κάθεται διότι υπάρχει κίνδυνος από τις αναταράξεις.

10.Να μην πλησιάζουν τα παιδιά τους κυλιόμενους ιμάντες στην παραλαβή των αποσκευών.

Γενικά, το αεροπορικό ταξίδι θα μπορούσε να γίνει πολύ ευχάριστο. Πείτε στο παιδί σας ότι θα πάτε στο αεροπλάνο. Πάρτε μαζί σας 2-3 αγαπημένα του παιχνίδια. Εξηγήστε του ότι όπως και στο αυτοκίνητό σας υπάρχουν ορισμένοι κανόνες συμπεριφοράς και οπωσδήποτε δεν είναι απαραίτητο να επιδείξει στους συνεπιβάτες σας πόσα πολλά τραγούδια έχει μάθει!