Τουρκία: Αναθεωρεί και εντάσσεται στον συνασπισμό κατά τζιχαντιστών

14.26

Αγκυρα

Τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έλαβαν θέσεις στη συριακή μεθόριο κοντά στην πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, Κομπανί στα κουρδικά, καθώς εντείνεται η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη

Μπροστά στη ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών η Τουρκία φαίνεται πως αναθεωρεί την επιφυλακτική της μέχρι τώρα στάση και εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

«Το σχέδιο απόφασης ενδέχεται να σταλεί την Τρίτη» είχε δηλώσει εχθές Δευτέρα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενώ από την Κυριακή ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει την στροφή της τουρκικής πολιτικής.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως η σχετική συζήτηση θα λάβει χώρα στις 2 Οκτωβρίου, αναφέρει η Hurriyet.

Τουλάχιστον 15 άρματα μάχης -ορισμένα με τα πυροβόλα τους στραμμένα στη συριακή επικράτεια- έχουν λάβει θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, κοντά σε τουρκική στρατιωτική βάση βορειοδυτικά του Κομπανί.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν τη Δευτέρα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά την Κυριακή όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από το Κομπανί.

«Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπανί, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, αναφέροντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά του Κομπανί.

«Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης» λέει ο Τζελίλ, 39χρονος μηχανικός που διέφυγε τη Δευτέρα από την πόλη.

«Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ' αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν» δήλωσε.

tovima.gr