Τουρκία : Εμπλοκή και διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

09.31

Υπό την πίεση των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν πια φτάσει να πολιορκούν πόλεις και χωριά μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τα εθνικά της σύνορα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε χθες το πράσινο φως για την είσοδο της χώρας στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, με τα επόμενα στρατιωτικά βήματα να αποτελούν ωστόσο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ.

Η πρόταση που είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση Νταβούτογλου εγκρίθηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (298 ψήφους υπέρ έναντι 98 κατά) και πλέον ανοίγει ο δρόμος για: την αποστολή χερσαίων τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, την ανάπτυξη-διέλευση ξένων «συμμαχικών» δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος, και τη χρήση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων για χτυπήματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Απειλή»
«Η απειλή ενάντια στην Τουρκία έχει αποκτήσει μια νέα διάσταση. Είναι υποχρέωσή μας να λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτήν την απειλή και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», διακήρυξε από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ωστόσο είχε νωρίτερα, με δηλώσεις του στο «Associated Press», ξεκαθαρίσει πως «δεν αναμένονται άμεσα βήματα».

Οι αναλυτές βλέπουν από την πλευρά τους «περισσότερο μια κίνηση τακτικής εκ μέρους της Αγκυρας», η οποία αναζητά τρόπους να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται, «παρά μια πραγματική κήρυξη πολέμου».

Με 298 «ναι» και 98 «όχι» η τουρκική Εθνοσυνέλευση άνοιξε τον δρόμο για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

Με 298 «ναι» και 98 «όχι» η τουρκική Εθνοσυνέλευση άνοιξε τον δρόμο για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία (του προέδρου Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου) έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως κορυφαία της προτεραιότητα δεν είναι η καταπολέμηση των τζιχαντιστών, αλλά η ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η Αγκυρα βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία τη στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Εμπλοκή και διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

 

Υπό το βάρος, ωστόσο, των τελευταίων εξελίξεων (με τους τζιχαντιστές να πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπανί κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, καθώς και τον τάφο-μνημείο του Οθωμανού Σουλεϊμάν Σαχ που αποτελεί τουρκικό «ιερό» έδαφος εντός της Συρίας) η Αγκυρα αναγκάστηκε να εμπλακεί. Αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι ποια ακριβώς μορφή θα λάβει στην πράξη η εν λόγω εμπλοκή.

Οι προϋποθέσεις
Για να συμμετάσχει ουσιαστικά στον πόλεμο κατά του ISIS η Αγκυρα θέτει τρεις προϋποθέσεις: τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους (όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται οι εκτοπισμένοι), την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και την… ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, από την πλευρά της, αν και θέλει την Τουρκία στον πόλεμο, δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα από τα παραπάνω. Ο Λευκός Οίκος έχει αντιθέτως αφήσει να εννοηθεί πως η ανατροπή του Ασαντ δεν είναι επισήμως μέσα στα σχέδιά του. Από τη στάση των Αμερικανών πρόκειται λοιπόν να κριθεί και ο βαθμός της τουρκικής εμπλοκής στον πόλεμο κατά του ISIS.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού Τζον Αλεν στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η κατάσταση στο έδαφος συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι τζιχαντιστές είχαν σφίξει χθες απειλητικά τον κλοιό γύρω από την κουρδική πόλη Κομπανί κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Υπήρχαν, μάλιστα, μαρτυρίες και για συγκρούσεις μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από την πόλη, η οποία έχει πια αδειάσει από κατοίκους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr