Τρίτος εμπρησμός τζαμιού στη Σουηδία εγείρει ερωτήματα

10.06
Νέα εμπρηστική επίθεση σε τζαμί στη Ουψάλα, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, καλλιεργεί ανησυχία στις τοπικές κοινότητες για ενδεχόμενη σύνδεση των περιστατικών -είτε ως μέρος σχεδίου, είτε ως επιθέσεις που «εμπνέουν» μιμητές.
 
Το περιστατικό στην Ουψάλα έγινε αντιληπτό γρήγορα από περαστικούς και περιοίκους, οι οποίοι πρόλαβαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο πριν φτάσει η Πυροσβεστική. 
 
Η Πυροσβεστική ανέφερε πως άγνωστοι έσπασαν παράθυρο και πέταξαν μολότοφ στο εσωτερικό του κτιρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κτίριο βρέθηκαν επίσης ρατσιστικά συνθήματα που γράφτηκαν με σπρέι. 
 
Δεν έχουν συλληφθεί ακόμη ύποπτοι για την επίθεση. 
 
Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο περιστατικό σε μία εβδομάδα: Τη Δευτέρα, φωτιά είχε τεθεί σε τέμενος που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίου στο Εσλέβ ενώ ανήμερα Χριστουγέννων είχε γίνει εμπρηστική επίθεση σε τέμενος στην Εσκιλστούνα.
 
Η αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet, ότι θα αυξηθούν τα μέτρα επαγρύπνησης για την προστασία μουσουλμανικών χώρων λατρείας.
 
Οι επιθέσεις γίνονται ενώ το πολιτικό σκηνικό στην Στοκχόλμη περιπλέκεται και η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει αρχίσει να γίνεται με σκληρούς όρους. Το κόμμα της ακροδεξιάς, οι «Σουηδοί Δημοκράτες», ζητούν μείωση του αριθμού των μεταναστών κατά 90% -σε μία χώρα που έχει μακρά παράδοση υποδοχής ξένων, βλέπει τον εαυτό της ως «ανθρωπιστική υπερδύναμη» στο ζήτημα των προσφύγων και υπερηφανεύεται για την ανοικτή της κοινωνία. 
 
Ο φόβος αιματηρών επιθέσεων ακροδεξιού αρώματος είναι πλέον κάτι που πλέον κανείς στις σκανδιναβικές χώρες δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει ως ανυπόστατο ενδεχόμενο μετά τη νορβηγική τραγωδία του 2011. 
 
Ενδεικτική της ανησυχίας δημιουργίας «ρεύματος» επιθέσεων με ακροδεξιό χαρακτήρα είναι ο τίτλος της Aftonbladet, εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας: «Οι εμπρησμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τρομοκρατία» γράφει, λέγοντας πως η επίθεση είχε στόχο την τρομοκράτηση και «είναι επίθεση στον σουηδικό τρόπο ζωής και την ανοικτή μας κοινωνία».
Newsroom ΔΟΛ