Ντροπή για τον Δήμο Πλατανιά !

10.29

Δεν είναι ένα, ούτε δύο τα περιστατικά που θα έπρεπε να έχει διαχειριστεί ο Δήμος Πλατανιά το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά στα αδέσποτα και την εφαρμογή της ευρύτερης νομοθεσίας.

Το νέο περιστατικό που φανερώνει για ακόμη μία φορά το πόσο ΔΕΝ είναι σε "ετοιμότητα" ο δήμος, είναι μία ακόμη επιστολή τουρίστριας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για να περισυλλέξουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε σκύλο -που όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες- το είχε ανάγκη!

Η επιστολή της Ιταλίδας τουρίστριας αναφέρει :

"I'm italian tourist my Name is Marzia. I have seen a dog medium size in Maleme. The dog  homeless,Now i give sane food and water but I think the dog doesn't feel well. I presume it have a leishmaniosi but I'm Not sure. I stay in Tavronitis for my holiday but this week end i'll back in Italy. please help us! The dog is at usually in the parking of S/M in the evening. If you want I bring the dog to you  (if I can to catch it).If you send  me your adress I'll come to you and I'll speak with you. Please help this dog it need you! I'm waiting for your response"

"Είμαι ιταλίδα τουρίστρια. Το όνομά μου είναι Marzia. Έχω δει ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους στο Μάλεμε. Ο σκύλος είναι άστεγος , τώρα του δίνω ξηρή τροφή και νερό, αλλά νομίζω ότι ο σκύλος δεν αισθάνεται καλά. Υποθέτω ότι έχει leishmaniosi, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Μένω στον Ταυρωνίτη για τις διακοπές μου, αλλά τέλος αυτής της εβδομάδας θα είμαι πίσω στην Ιταλία. Παρακαλώ να με βοηθήσει κάποιος! Ο σκύλος είναι συνήθως στο πάρκινγκ s/m το βράδυ. Αν θέλετε φέρνω το σκύλο σε σας (αν μπορέσω να τον πιάσω) . Εάν μου στείλετε  τη διεύθυνση σας, θα έρθω σε σας και εγώ θα μιλήσω μαζί σας. Παρακαλώ βοηθήστε αυτό το σκυλί σας χρειάζεται! Είμαι σε αναμονή για την απάντησή σας."

Η άμεση απάντηση από εθελοντές του φιλοζωϊκού συλλόγου Χανίων, έφερε την τουρίστρια σε επικοινωνία με την αντιπρόεδρο του συλλόγου κα Στέλλα Κοτσιφάκη, η οποία κλήθηκε να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα του Δήμου Πλατανία.

Η κα Κοτσιφάκη αφού επικοινώνησε απευθείας με τον Δήμαρχο(!),  έστειλε ανοικτή επιστολή απευθυνόμενη σε όλα τα αρμόδια όργανα και κοινοποίησε το περιεχόμενο των διαλόγων και στα μέσα:

"Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

 
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, περί δραστηριοποίησης του δήμου σας στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή των δεσποζόμενων, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας σε ένα από τα δεκάδες περιστατικά που μας αναφέρουν καθημερινά ντόπιοι αλλά και – κατά κύριο λόγο – τουρίστες:
 
Ιταλίδα τουρίστρια (τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί της θα τα βρείτε παρακάτω) ζητά βοήθεια για έναν άρρωστο αδέσποτο σκύλο μεσαίου μεγέθους ο οποίος περιφέρεται στο Μάλεμε, κοντά σε σούπερ μάρκετ. Ως γνωστόν ενώ ο σύλλογός μας δεν διαθέτει πόρους, παρόλ’αυτά μέλη του έχουμε πολλάκις αναλάβει με δικά μας έξοδα περιστατικά του δήμου Πλατανιά. 
 
Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πια. Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε πολύ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πλατανιά για τα αδέσποτα ζώα, κύριος Νίκος Δασκαλάκης,  να επικοινωνήσει με την κυρία και να αναλάβει την περισυλλογή του σκύλου και την εξέτασή του από κτηνίατρο, όπως ορίζει ο νόμος 4039/2012, όπως ισχύει σήμερα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια κάποιου εθελοντή του συλλόγου μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε. 
 
Κοινοποιώ το μήνυμα στην Πρόεδρο του συλλόγου μας κ. Έφη Τσεκμέζογλου, στην γραμματέα κ. Άντζελα Νικολάου, στην κ. Αριέτα Στάθη που ως εθελόντρια δραστηριοποιείται στον δήμο σας, καθώς και στον τοπικό τύπο ( ΝΕΑ Τηλεόραση, ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, CHANIA POST).
 
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας, καθώς τα ταλαιπωρημένα και άρρωστα εγκαταλειμμένα – αδέσποτα ζώα στα όρια του δήμου σας δεν τιμούν τους δημότες σας που  τα εγκαταλείπουν ή απλά αδιαφορούν και βλάπτουν ιδιαίτερα τον τουρισμό στην περιοχή σας.
Στέλλα Κοτσιφάκη,
Αντιπρόεδρος του συλλόγου «Η Προστασία των Ζώων»

Βέβαια, καθότι η υπηρεσία του δήμου πού έχει την ευθύνη για την περισυλλογή των αδέσποτων και εγκαταλελειμένων κατοικιδίων και της οποίας αρμόδιος είναι ο αντιδήμαρχος Νίκος Δασκαλάκης, δηλώνει παντελώς ανέτοιμη για τέτοιες δράσεις, την "βρώμικη δουλειά" κλήθηκε να κάνει η κα Κοτσιφάκη. 

Σε απάντησή της προς την ξένη τουρίστρια, της ζήτησε αν είναι δυνατόν να το περισσυλέξει καθώς και να… πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας του στον κτηνίατρο!

"Dear Marzia,

 
The Vice Mayor of Platanias, who is responsible for the strays’ vet care for the past many years, Mr Nikos Daskalakis, has announced that the Municipality of Platanias does not have any infrastructure for the stray’s vet care and does not have the intention of covering this dog’s veterinary expenses.
 
I will try to find a volunteer in Maleme to look out for this dog. Will you be able to contribute to the dog’s vet bill? I am sorry to ask, but our association does not have any funding, we are already in great debt, due to the endless vet bills and none of our members can personally afford another vet bill."
 

Κι αυτό, γιατί ο δήμος δεν έχει καμία πρόθεση να δραστηριοποιηθεί για τα θέματα που σε τελική ανάλυση είναι υπεύθυνος και εκλέγονται αντιπρόσωποι γιαυτό το ρόλο !

Και δυστυχώς… δεν είναι η πρώτη φορα! Είναι ένα απ τα δεκάδες περιστατικά που ο φιλοζωϊκός έχει κληθή να μαζέψει τα ασημάζευτα, και οι υπέυθυνοι του δήμου… σφύριζαν αδίαφορα!

Δείτε ένα προηγούμενο περιστατικό που ο δήμος δήλωνε ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα μέχρι την τωρινή περίοδο και αντ΄αυτού προέκυψε το σημερινό περιστατικό

 
Είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ τις μέρες που ζούμε να γίνονται τέτοια συμβάντα χωρίς την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών !