Τσακαλώτος: Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία δεν περνούσε στη Βουλή

11.15

Στην παραδοχή ότι η διαπραγμάτευση ουσιαστικά απέτυχε, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τoνίζοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από το Κοινοβούλιο, επομένως προτιμήθηκε -λόγω χρόνου- το δημοψήφισμα και όχι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
 
«Είχαμε ένα πακέτο που δεν το πιστεύουμε. Είχαμε μια επιλογή να έρθει στη Βουλή και να μην περάσει. Κατά την άποψή μου δεν περνούσε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό και από την κυβέρνηση και όχι επειδή είναι κολλημένοι οι συριζαίοι ή του ΑΝΕΛ. Επειδή δεν βγαίνει. 
 
» Άρα θα έπεφτε αυτή η κυβέρνηση και θα είχαμε τρεις εβδομάδες εκλογές που είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς και το bank holiday παρά πέντε εργάσιμες. Άρα είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα όπου στο δημοψήφισμα θα ήταν μόνο οκτώ μέρες για να αποφανθεί ο λαός.»
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας σημείωσε ότι η οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση.
 
Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το «ναι», όταν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συνδικάτα υποστηρίζουν το «όχι».
 
Δήλωσε ακόμη ότι «έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται».
 
Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ώς τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Δήλωσε αισιόδοξος ότι η ελληνική πλευρά θα πετύχει τελικά συμφωνία, ενώ στο ερώτημα αν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, επικαλέστηκε την πορεία που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο Μάριο Ντράγκι, άρα θα κάνει υπομονή μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
 
Αναγνώρισε πάντως ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση όχι, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.
 
Τέλος, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.
Newsroom ΔΟΛ