Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο, στόχος μια βιώσιμη συμφωνία

11.31
Μετά τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού στο ΕΚ.

"Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία, ενώ τόνισε ότι μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Σε άλλα σημεία τόνισε:
 
Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης, αλλά θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά και να μην πάρουμε νέα δανεικά
Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό
Η μέγιστη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953
Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, αλλά έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης: περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών κλπ
Και αι επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.

Αποθέωση για τον Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Όρθιοι και με πλακάτ που έγραφαν "Όχι" τον υποδέχτηκαν πολλοί ευρωβουλευτές 
– "Το πείραμα απέτυχε" είπε ο Έλληνας πρωυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια για τη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στην Ελλάδα 
– Το "Όχι" του ελληνικού λαού δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη – Τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν έφτασαν στο λαό, δόθηκαν στις τράπεζες 
-Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους τελευταίους πέντε μήνες, όχι όμως για τα τελευταία πέντε χρόνια
-Δεν πιστεύω ότι για τα δεινά της πατρίδας μου φταίνε οι κακοί ξένοι
 
«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».
 
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.
 
Στο σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε «πάταξον με, άκουσον δε». 
 
«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντες μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση». 
 
Χαρακτήρισε δε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρεός διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τελος του τούνελ υπάρχει φως, που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».
 
«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμεση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.
 
Τα χρήματα που δοθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Μεταξύ άλλαων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.
 
«Καμια από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα». 
 
«Δεν ερχόμαστε για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με το κατεστημένο εντός της χώρας» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια είπε: «Τo ελληνικό πρόβλημα είναι,στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκό».
 
«Καλούμαστε να βρούμε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

πηγή: protothema.gr