Τσίπρας: Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση

01.30

«Δεν πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά μέτρα θα ωφελήσουν την οικονομία, όμως είμαι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσω» – Κυβερνητικά στελέχη: Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία ή να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός – Συνομιλητές Τσίπρα: Το όριο για την κυβέρνηση είναι να στηριχθεί από 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός της έχει προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απών από τη διαδικασία της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα, αυτή την ώρα εκφωνεί ομιλία ευρισκόμενος στο έδρανο του πρωθυπουργού προκειμένου να απευθύνει έκκληση στους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το δίλημμα στους βουλευτές του «πάμε όλοι μαζί ή αλλιώς θα πέσει η κυβέρνηση» και αναμένεται να παραδεχθεί ότι η συμφωνία που επιχειρείται να επιτευχθεί με τους δανειστές είναι μια «σκληρή» συμφωνία.

Πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας λέει την τελευταία ώρα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους συναντάται στο γραφείο του στη Βουλή ότι σε περίπτωση που στην αποψινή ψηφοφορία απωλέσει περισσότερους από 28 βουλευτές, αν δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από 149 πέσουν κάτω από το όριο των 121, τότε θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δεν έχω την στήριξη από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Τσίπρας: Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη συμφωνία

Διαβεβαιώνω ότι το παλιό έχει τελειώσει σ' αυτή τη χώρα. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή η οποία ξεκίνησε 10 λεπτά πριν τη μία τα μεσάνυχτα.

«Σε ό,τι με αφορά και θέλω να πιστεύω το σύνολο της Κοινβουλευτικής μας Ομάδας δεν πρόκειται να κάνω πίσω από το δίκαιο του αγωνιζόμενου λαού» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να αποτελέσουμε παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην πλειοψηφία των μέτρων που συμφώνησε να λάβει.

Ποτέ δεν πίστεψα ότι για όλα τα δεινά σ' αυτή την χώρα φταίνε οι ξένοι, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σ' αυτή την χώρα, για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, για την καταπολέμηση της διαπλοκής, για το κυνήγι της διαφθοράς» είπε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και αυτό αφορά όλους μας» υπογράμμισε και απευθυνόμενος στους βουλευτές έθεσε το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός των ξένων;» αναφερόμενος στην μαραθώνια συζήτηση που είχε την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

«Η πρώτη επιλογή ήταν μια συμφωνία.

Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία.Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της. Όλοι τις γνωρίζουμε.

Η τρίτη επιλογή ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Αν την θέλουμε και τώρα μπορούμε να την ζητήσουμε. Μας την προσφέρουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός ο εκβιασμός να μου φέρετε τις εναλλακτικές σας. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός όμως ο εκβιασμός τότε δεν υπάρχει επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος της ευθύνης. Και σε ό,τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από το βάρος της ευθύνης

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ετοιμότητα να υπογράψει συμφωνία ή να παραιτηθεί.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μείνει μέχρι αργά στο προεδρικό μέγαρο.

Απών ο Αλ.Τσίπρας από την συζήτηση

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι απών κατά τη διάρκεια της αποψινής συζήτησης στη Βουλή. Ακόμη περισσότερο συζητείται και σχολιάζεται το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να λάβει το λόγο και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων εξηγώντας στους Έλληνες πολίτες και στην εθνική αντιπροσωπεία για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να εγκριθεί το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές.

protothema.gr