Τσίπρας: «Οχι» σε συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια

12.53
«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη συμφωνία, να σπάσει ο φαύλος κύκλος», δήλωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σειράς επαφών που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενημέρωσης των κομμάτων για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.
 
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των κομμάτων, αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. Αμέσως μετά θα προσέλθει στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη και τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για την χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

<p> 	Είπα στον κ. Τσίπρα ότι θα τον στηρίξουμε στην επιλογή που θα κάνει, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης. </p>
 

 
«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ αφήνοντας αιχμές για την πολυφωνία που επικρατεί στο στρατόπεδο των εταίρων, πρόσθεσε:
«Είναι δύσκολο να μιλάς με πολλούς συνομιλητές… Έχουμε μια μεγάλη αντίφαση. Οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ που ζητά σκληρά μέτρα και αναδιάρθρωση χρέους, οι άλλοι θέλουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση».
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Δεξιά είναι ο δρόμος της καταστροφής και του Κούγκι, και αριστερά ο δρόμος της ευρωπαϊκης πορείας. Πρέπει να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και οι Έλληνες έχει ανάγκη την ευρωπαική βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν μια ευρωπαϊκή συμφωνία.
 
Να τολμήσει να πάρει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη βουληση του λαού για παραμονή στο ευρώ, κάλεσε λίγο αργότερα τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά. «Η χώρα χρειάζεται συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε να μην ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η κ. Γεννηματά επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, από το 2011 όπως τόνισε, τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης. 
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησ, για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη συμφωνία, η προεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συμφωνία, δεν την γνωρίζουμε». 
 
Στάση αναμονής 
Όπως αναφέρει σήμερα το «Εθνος» (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη) το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής της αντίδρασης της Κομισιόν και όχι μόνο, μετά το σαφές μήνυμα που εστάλη προς τους θεσμούς αφού ολοκληρώθηκε χθες άλλη μία μαραθώνια συνεδρίαση της Ομάδας Διαπραγμάτευσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης», έλεγε χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζοντας αφενός τη δήλωση του κ. Γιάννη Δραγασάκη και αφετέρου το «καυτό» 48ωρο στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο.
 
 
ethnos.gr