Τσίπρας προς Μέρκελ: Επιτάχυνση για ενδιάμεση λύση μέχρι τέλος Απριλίου

18.21

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία το τέλος αυτού του μήνα – Επιχειρεί έτσι να «ξεκλειδώσει» μια τμηματική, έστω, καταβολή χρημάτων από τους δανειστές
"Σημαντικά βήματα προόδου" από την προηγoύμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησης, που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε "εποικοδομητικό και θετικό κλίμα" και "ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου".

Η αποστροφή ατή δείχνει ότι η ελληνική πλευρα θα επιμείνει στο να δοθεί μία έστω "μερική λύση" την άλλη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει τμηματική καταβολή χρημάτων από τους δανειστές, στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης του χρέους και πάντως να δοθεί ανάσα ρευστοτητας από την ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία.

Η θέση αυτή διατυπώνεται στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς τότε το Eurogroup είχε προβλέψει ότι θα γινει αξιολόγηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στις 30 Απριλίου.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι, με βάση το γεγονός πως υπάρχει μία σύγκλιση της τάξης του 70% ανάμεσα στα δύο μέρη, η πλευρα των δανειστών οφείλει να επιβραβεύσει ανάλογα αυτή την πρόοδο. Να μην περιμένει, δηλαδή, την τελική συμφωνία του Ιουνίου για να απελευθερώσει κονδύλια, όπως διατείνονται ορισμένοι "σκληροί" παράγοντες των δανειστών, που παραπέμπουν σε εκείνο το διάστημα, αλλά να κάνει κινήσεις από τώρα, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα η Αθήνα θα περιμένει, εάν όχι αύριο στο Eurogroup, έστω την επόμενη εβδομάδα και μετά από νέες συσκέψεις και συναντήσεις των τεχνοκρατών, αλλά και συνεννοήσεις των πολιτικών ηγεσιών, ίσως και μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροή και η παροχή ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία.

Κυβερνητική πηγή διαμηνύει ότι, εάν δεν υπάρξει αυτή η "ενδιάμεση λύση", τότε για την ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου και άρα ούτε οι συγκλίσεις που στο μεταξύ επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή ουσιαστικά οι υποχωρήσεις που έκανε στο πλαισιο αναζήτησης ενός συμβιβασμού η ελληνική πλευρά.

Εντός της ημέρας αναμένεται και συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσαν νωρίτερα ότι ανέμεναν η Μέρκελ να παραδώσει ένα μήνυμα ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να αποφύγει μία καταστροφική χρεοκοπία, αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις στις τεχνικές συνομιλίες για λεπτομερή, κοστολογημένα μέτρα για να καταστήσει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά.

«Σε επίπεδο κορυφής, η Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να βρουν μία λύση, αλλά ο χρόνος τελειώνει και μπορεί να υπάρξει περισσότερο δράμα πριν ο Αλ. Τσίπρας μπορέσει να αποφασίσει ("put his foot down") και να καταλήξει σε μία συμφωνία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Συνάντηση Τσίπρα – Κατάινεν στο Μαξίμου την Παρασκευή
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:30.