Τσίπρας: «Συνεργασία με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο»

12.46
«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, στο Μέγαρο Μαξίμου
 
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, τόνισε ο Πρωθυπουργό και εξήγησε: 
 
«Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που νομίζω έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δυο πλευρές αλλά θα γίνει με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε κατά την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
 
«Ο κ. Γκουρία έρχεται για να συνεργαστεί και όχι για να υποδείξει», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας.
 
Όπως ανακοίνωσε ο έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισαν στη σύσταση μιας μόνιμης κοινής επιτροπής συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
 
Από την πλευρά του ο Ανχελ Γκουρία επισήμανε ότι «δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να αποδείξουμε τι ακριβώς να πράξει καθώς οι Ελληνες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν». 
 
Ωστόσο, όπως είπε ο γγ του ΟΟΣΑ «θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη σε όλους του τομείς».
 
«Μπορείτε να βασίζεστε στο ΟΟΣΑ για τον πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Γκουρία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά.
 
 
Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γκουρία είπε στον Πρωθυπουργό ότι τάσσεται υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης.
 
«Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την Ευρώπη διότι μιλάτε για την ανάπτυξη» είπε, υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Η κυβέρνηση προσβλέπει στη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ για να παρουσιάσει στους εταίρους της χώρας ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων ικανών να πείσουν για τη μεταρρυθμιστική της βούληση.
 
Μια προεργασία των θέσεων αυτών έγινε στο δείπνο εργασίας που είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Ανχελ Γκουρία.
 
Ο Ανχελ Γκουρία εκτός από τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αναφερθεί και στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
 
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένεται σήμερα να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της και στην ανάγκη να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

tanea.gr