Τσίπρας στη Βουλή: «Ωρα ευθύνης για όλους: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση»

21.34

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφερε στη Βουλή, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το θέμα της διαπραγμάτευσης ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε τη μετακύλιση των πληρωμών του ΔΝΤ σε μία, στα τέλη του Ιουνίου.
Για ώρα ευθύνης όλων, αλλά και για συμφωνία που «θα απεμπλέξει την κοινωνία και την οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ», μίλησε ο Πρωθυπουργός . Όπως είπε: «Παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα με την πρόταση των θεσμών είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας». 

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή λύση: Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αποδείξαμε έμπρακτα τη διάθεση και αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα με την κατάθεση της πρότασης στους θεσμούς. Η πρόταση αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας.

Η πρόταση ήταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας και στη διαπραγμάτευση και στους συνομιλητές μας, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, πράγμα που αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Η πρόταση αυτή αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την πρόταση που του επέδωσαν οι πιστωτές στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει Ελληνας βουλευτής που θα ψήφιζε όσα ζητούν οι δανειστές.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη πως κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, καθώς η χώρα οδεύει πλέον σε τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα.