Τσίπρας στην Κ.Ο.: «Εδώ που είμαστε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί!»

10.18

Με θέμα συζήτησης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η συνεδρίαση είναι κλειστή.
 
«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το αν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι για μια πολύ καλή συμφωνία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».
 
«Θα υπάρξει συναινετική διαδικασία» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε: «Δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι η συμφωνία θα υπογραφεί. Θα περάσει και από τη Βουλη και θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή». Για τις τράπεζες ο κ. Μάρδας τόνισε ότι τη Δευτέρα θα εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διεύρυνση των τραπεζικών λειτουργιών. «Εν καιρώ θα δούμε το πλαφόν των 60 ευρώ» πρόσθεσε.
 
Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθαν στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Όλα θα πάνε καλά. Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση τεσσάρων μηνών» είπε.
 
Μιλώντας στο Mega ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής να φύγει οριστικά από το λεξιλόγιο η λέξη Grexit, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα έχουν τελειώσει.
 
Όπως είπε, πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να αποφύγει ή να περιορίσει πιέσεις για επιδείνωση, τονίζοντας ότι ακόμα και χθες ο Β. Σόιμπλε έδειξε να μην έχει αφήσει τις σκέψεις για Grexit.
Χαμηλώνοντας τους τόνους της αισιοδοξίας είπε ότι η ελληνική πρόταση θα περάσει απο κοσκίνισμα τεχνικών κλιμακίων και μετά από το Eurogroup πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται βιαστική σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων αφού αυτό το πακέτο αφορά στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το προηγούμενο πακέτο που είχε προταθεί αφορούσε στον επόμενο 1,5.
 
Έκρινε ως θετικό το γεγονός ότι η πρόταση ετοιμάστηκε σε διαρκή επαφή με τους δανειστές, με την τεχνική βοήθεια των συμβούλων της γαλλικής κυβέρνησης και του Πιέρ Μοσχοβισί, ωστόσο υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ελληνική πρόταση κρίθηκε θετική ως βάση για συζήτηση αλλά μετά «μια ομάδα περί τον Σόιμπλε την αποδόμησε και έφερε τελεσίγραφο».
 
«Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία θα 'κλειδώσουν' την Κυριακή. Η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και η ευρύτερη δυνατή στήριξη θα κρίνουν πολλά», είχε γράψει νωρίτερα στο twitter.
 
 
Προσερχόμενος στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, είπε: «Θα προσπαθήσουμε. Τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολύ σκληρά. Έχουμε απέναντί μας μια αδιαλλακτη Γερμανία. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια από εδώ και πέρα. Πρέπει να δουμε πως θα επιβιώσουμε σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο».
 
Η αναπληρώτρια υπουργος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου δήλωσε: «Έχουμε συλλογικότητα», ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης είπε ότι σήμερα είναι η ημέρα των Οργάνων.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας εξέφρασε στο Mega τη βεβαιότητα ότι τα στελέχη του κόμματος «θα δείξουν σοβαρότητα και ψυχραιμία».
 
«Φυσικά και θα περάσει η πρόταση» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ ο  Ν.Αθανασίου.
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι οι προθέσεις ήταν σαφείς και η μάχη  επίπονη και μεγάλης διάρκειας. «Θα υπάρξει συμφωνία. Εκτιμώ πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τη συμφωνία» είπε.
 
Η Χαρά Καφαντάρη, από την πλευρά της, τόνισε ότι οιι πιθανότητες για συμφωνία είναι πολλές, ενώ χαρκτήρισε ρεαλιστική την πρόταση ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση, ρύθμιση του χρέους, βήματα ανατροπής της λιτότητας και  σταδιακή επιστροφή στην ανάκαμψη. «Εκτιμώ πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και θα φερθούν με ωριμότητα» πρόσθεσε.
 
Σε πλήρη διεργασία βρίσκονται και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασαν την Πέμπτη για μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.
 
Για την ολοκλήρωση των κομματικών διαδικασιών απομένει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προς το παρόν ανοιχτή ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής της, με πιθανότερη ημέρα το Σάββατο.
 
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση, η οποία βρίσκεται στα χέρια των θεσμών. 
Newsroom ΔΟΛ