«Τσουνάμι» ηλεκτρονικών αποβλήτων πνίγει την Κίνα

11.59
Οι σωροί των άχρηστων ηλεκτρονικών συσκευών κοντεύουν να πνίξουν, εν είδη «τσουνάμι», την Κίνα, με τους κατοίκους της ασιατικής χώρας να ξεφορτώνονται τα ηλεκτρονικά τους απόβλητα, ιδίως παλαιές συστκευές, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και του αχαλίνωτου καταναλωτισμού.
 
Όπως τονίζουν σε δημοσίευμα τους οι βρετανικοί Times, πολλοί – κυρίως η πρώτη γενιά της μεσαίας τάξης και των νεόπλουτων -, επιδίδονται σε πέταμα των πρώτων ηλεκτρικών τους συσκευών, των γκάτζετ πρώτης και δεύτερης γενιάς, των αρχών και μέσων της περασμένης δεκαετίας. Οι Κινέζοι πετάνε ετησίως στα σκουπίδια εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές: 40 εκατομμύρια τηλεοράσεις, 10 εκατομμύρια ψυγεία, 20 εκατομμύρια κλιματιστικά και 100 εκατομμύρια υπολογιστές. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που οι κάτοικοι της κατέχουν 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα,  500 εκατομμύρια τηλεοράσεις, 340 εκατομμύρια ψυγεία και 230 εκατομμύρια υπολογιστές.
 
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η εξήγηση για την ραγδαία αυτή άνοδο του όγκου των ηλεκτρονικών σκουπιδιών (που αποκαλούνται e-waste) είναι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν όλο και πιο σύντομο τον κύκλο ζωής των προϊόντων.
 
Οι χώρες που παράγουν συνολικά τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα, είναι οι ΗΠΑ (9,4 εκατ. τόνους το 2012) και η Κίνα (7,3 εκατ.). Όμως ανά καταναλωτή η ψαλίδα διευρύνεται, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν ετησίως κατά μέσο όρο 29,8 κιλά αποβλήτων ανά άτομο, έναντι μόλις 5,4 κιλών ανά άτομο της – πολυπληθέστερης και «φτωχότερης» – Κίνας.
 
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα σε απόλυτους αριθμούς δημιουργεί η Γερμανία, αλλά τα περισσότερα ανά κεφαλή η Νορβηγία.
 
Στην Ελλάδα, το 2012 παρήχθησαν 165.810 τόνοι ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και η μέση παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο της Ελλάδας ήταν 14,8 κιλά.
 
Σε μια νέα έκθεση που υπογράφουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU) και την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) του ΟΗΕ, έως το 2017 ο ετήσιος παγκόσμιος όγκος αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού θα έχει φθάσει τα 65,4 εκατομμύρια τόνους, αυξανόμενος κατά 33% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.