Ηττα Ολάντ στη Γερουσία

14.26

Η Δεξιά, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Γαλλία, επικράτησε των Σοσιαλιστών στη Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας είχε χάσει το 2011 από τους τελευταίους, στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του σώματος που διεξήχθησαν σήμερα, γεγονός που συνιστά άλλο ένα εκλογικό πλήγμα για την σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει. Για πρώτη φορά, το Εθνικό Μέτωπο (FN) εισέρχεται στην άνω Βουλή του Κοινοβουλίου έχοντας εκλέξει 2 Γερουσιαστές στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του πρώην πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, και οι κεντρώοι της σύμμαχοι του κόμματος Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κατέγραψαν ένα προβάδισμα 10- 20 εδρών, επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα πολλά ηγετικά στελέχη του UMP βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στο τέλος του δευτέρου γύρου.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα γύρω στις 2100 το βράδυ ώρα Ελλάδας τα δύο κόμματα είχαν συγκεντρώσει συνολικά 180 έδρες.
 
Το UMP και το UDI δεν χρειαζόταν παρά να αποσπάσουν 7 έδρες από την Αριστερά προκειμένου να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών επί των συνολικά 348.
 
«Πρόκειται για την απόλυτη απόρριψη της σοσιαλιστικής πολιτικής» επισήμανε ο γερουσιαστής του UMP Ροζέ Καρουτσί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
 
Οι σημερινές κάλπες αποτελούν την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα για τους Σοσιαλιστές που κυβερνούν, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.
 
Επί του πρακτέος δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις καθώς η Εθνοσυνέλευση υπερισχύει της Γερουσίας στην περίπτωση διαφωνίας σε ένα νομοσχέδιο.
 
Όμως συνιστά ένα πλήγμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί, ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο, επιστρέφει στην πολιτική με το βλέμμα τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.