ΤτΕ: Αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σημαίνει χρεοκοπία, έξοδο από ευρώ ίσως και από ΕΕ

13.40
Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές είναι «ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», αφού μια αποτυχία θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας επίπονης πορείας που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και τελικά στην έξοδο από το ευρώ, ίσως και από την ΕΕ, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μπει σε νέα φάση ύφεσης η ελληνική οικονομία.
 
«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της, συμπληρώνοντας:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Άλλωστε, η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Εξίσου σημαντική θα είναι η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε. υποστηρίζει ακράδαντα πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να γίνει εντονότερη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης.
 
Προσθέτει ότι λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών, οι εκροές καταθέσεων έφθασαν τα 30 δισ. ευρώ το διάστημα Οκτωβρίου 2014 – Απριλίου 2015 και αφορούν αναλήψεις μετρητών και φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
 
 
ETHNOS.GR