Έβδομο μήνα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αλτσχάιμερ Χανίων

11.19

Επτά μήνες απλήρωτο είναι το προσωπικό στο Κέντρο Αλτσχάιμερ Χανίων.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αννα Τριχοπούλου, αναφέρεται ότι:

«Η κ. Τριχοπούλου έλαβε λεπτομερή ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους που εξέθεσαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Κέντρου, που απειλούν άμεσα την συνέχιση της λειτουργίας του. Δυστυχώς, με δεδομένο ότι το προσωπικό του Κέντρου παραμένει απλήρωτο για 7 μήνες, και οι λοιπές δαπάνες (ενοίκια και λειτουργικά έξοδα) παραμένουν ανεξόφλητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση είναι σχεδόν βέβαιη.

Η κ. Τριχοπούλου, αφού άκουσε προσεκτικά τα προαναφερθέντα προβλήματα και τους λόγους που το Κέντρο έχει βρεθεί σε αυτήν την ασφυκτική κατάσταση δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της η 7η ΥΠΕ Κρήτης θα προχωρήσει σε όλες τις δυνατές ενέργειες προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το Κέντρο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Κέντρου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την επίσκεψη και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της κ. Τριχοπούλου».

Εν τω μεταξύ, ψήφισμα της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ?Αργω? για τη ψυχική υγεία αναφέρει ότι:

«Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της ψυχικής υγείας στη Χώρα για ακόμη μια φορά. Επισημαίνουμε ότι ενώ αυξάνονται τα προβλήματα στον πληθυσμό (σημαντική αύξηση του ποσοστού κατάθλιψης και αύξηση των αυτοκτονιών) και σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα στηριχθούν οι αδύναμες ομάδες, ο προϋπολογισμός λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας φαίνεται να μειώνεται δραματικά για το 2016 με αποτέλεσμα την αναμενόμενη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στις 31-12-15 ολοκληρώνεται η συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Ψυχαργώς από το ΕΣΠΑ χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχοι πόροι από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Στο προσχέδιο του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, έχει εγγραφεί το 1/3 του ποσού το οποίο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία τους, το άλλο 1/3 το αναμένουμε από την παρακράτηση 2% από τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας και το άλλο 1/3 αναζητείται?..
Η ψυχική υγεία συνεχίζει έτσι να είναι το παραπαίδι της υγείας».